rozwiążcie bo chcę wiedzieć jak to rozpisać
lidka:
pole pewnego równoległoboku wynosi 36.jeden z jego boków jest 3 razy krótszy od wysokości
opuszczonej na ten bok. oblicz długość tego boku
18 cze 19:53
Hajtowy:
No właśnie...
Rozwiąż mi to zadanie bo chce wiedzieć jak to rozpisać

Ciekawy pomysł na życie haha
18 cze 20:08
Mila:
P=a*ha
ha=3a
P=a*3a=3a2
3a2=36
dokończysz?
18 cze 20:09
lidka: nie bardzo to rozumię , żeby skończyć jakbym mogła prosić o całe zadanie?
19 cze 00:27
jakubs:
https://matematykaszkolna.pl/strona/863.html
Rysunek tylko po to aby zobrazować jak to wygląda.
P=
a*
h
I z treści "jeden z jego boków jest 3 razy krótszy od wysokości opuszczonej na ten bok"
wnioskujemy:
h=3
a
P=
a*3
a
36=3
a2
Dalej tak jak
Mila dokończ sama. Wystarczy podzielić i spierwiastkować pamiętając o tym,
że długość boku nie może być liczbą ujemną.
19 cze 00:42