Dziedzina
Paweł: Witam, jak mogę obliczyć ta dziedzine? NIe moge nigdzie znalezc zadnych podobnych przykladow a
nigdy takiej nie rozwiazywalem, dzieki z gory
Wyznacz dziedzine funkcji y=√3x+1
18 cze 11:22
J:
Ciężko znaleźć przykład .. .bo jest banalny ... 3x + 1 ≥ 0
18 cze 11:24
18 cze 11:24
Paweł: Dzieki
18 cze 11:24
18 cze 11:28
J: Nie ... musi wyjść przedział , a nie jedna liczba.
18 cze 11:31
Paweł: Pięknie.. Jestem skończony..
18 cze 11:31
J:
| | 1 | |
3x + 1 ≥ 0 ⇔ 3x ≥ − 1 ⇔ x ≥ − |
| , czyli x ∊ < −1/3 , +∞ ) |
| | 3 | |
18 cze 11:34
Paweł: Dzieki, jestes wielki umysłem w przeciwienstwie do mnie.
18 cze 11:36
Paweł: A jeśli w nierownosci
x2−3x+2>0 wyszly mi pierwiastki x1=1 a x2=2 to jak bedzie wyglada odpowiedz w tych
przedzialach? Bo znow te przedzialy...
18 cze 11:37
J:
x ∊ ( −∞,1) U (2 , +∞)
18 cze 11:38
Paweł: (−∞,1] U [2, ∞)?
18 cze 11:39
Paweł: O widzisz, jednak nie taki matołze mnie, tylko pozamykalem nawiasy
18 cze 11:39
J: Jeśli to wyrażenie jest pod pierwiastkiem ... to dobrze , nawiasy mają być domknięte.
18 cze 11:41
Paweł: A sprawdzisz mi czy z=dobrze zrobilem przeksztalcenie wzoru z ogolnej na kononiczna?
x
2+3x+2=0
Δ=1
wiec
18 cze 12:00
18 cze 12:02
18 cze 12:05
wredulus_pospolitus:
i teraz wygląda to dobrze
18 cze 12:05
wredulus_pospolitus:
'prawie'
czemu w nawiasie jest
−
18 cze 12:06
J:
| | 3 | | 1 | |
.... y = (x + |
| )2 − |
| |
| | 2 | | 4 | |
18 cze 12:06
Paweł: Wlasnie z tym minusem w nawiasie mialem problem i jednak jest tak jak mylslalem. Dzieki
wielkie.
18 cze 12:18
wredulus_pospolitus:
Paweł w końcu wzór masz:
y = (x−p)2+q
po podstawieniu masz:
y = (x−(−3/2))2 + (−1/4)
czyli:
y = (x+3/2)2 − 1/4
18 cze 12:19
Paweł: Tak właśnie ale p mi wyszko na minusie i nie wiedzialem czy z tym minusem ze wzoru da plus.
Troche glupie myslenie ale mialem dylemat..
18 cze 12:21
Paweł: A znajde na tej stronie przyklady do zadania o tresci
Wyznacz równanie funkcji kwadratowej przechodzace przez punkty C(1,4) D(3,6)? Bo nie znajduje
nigdzie
18 cze 12:26
J: A po co chcesz szukać ... spróbuj sam.
18 cze 12:30
Paweł: Próbowałem ale nawet nie mam sie na czym oprzec ze tak powiem
18 cze 12:33
J:
Szukasz funkcji y = x2 + bx + c
Skoro przechodzi przez punkty, to współrzędne tych punktów muszą spełniać to równanie
Podstaw do równania i dostaniesz układ dwóch równań o niewiadomych b i c
18 cze 12:38
Paweł: To zaczalem tak (bede pisal bez tych klamr bo za duzo czasu)
4=a*1+b
6=a*3+b
4=a+b
6=3a+b
b=4−a
6=3a+4−a
Cos czuje ze pomieszalem..
18 cze 12:41
J:
Niestety... 4 = 12 + 1*b + c
6 = 32 + 3b + c
18 cze 12:44
Hajtowy:
y=ax+b
4=a+b
6=3a+b
Odejmujemy stronami
−2=−2a
a=1
4=1+b
b=3
a=1
b=3
18 cze 12:44
Hajtowy: O kurczę, to f.kwadratowa nie liniowa
18 cze 12:45
Paweł: Ja liczylem rownanie prostej.... Boże
18 cze 12:47
Paweł: Tak jak ja
18 cze 12:47
Paweł: Jeszcze szczesliwy bo przyklady znalazlem
18 cze 12:49
Paweł: rozwiaze to metoda podstawiania nie?
18 cze 12:57
J: Co chcesz liczyć metodą podstawiania ?
18 cze 12:59
Paweł: Yyy nic, dzieki
18 cze 13:05