18 cze 00:27
PW: To jest powszechnie znana rzecz, wynikająca z definicji funkcji cosx − zeruje się ona "co π",
| | π | |
poczynajac od x0= |
| , czyli miejsca zerowe sa określone wzorem: |
| | 2 | |
18 cze 00:35
18 cze 00:36
ZKS:
Czego tak naprawdę nie rozumiesz? Wystarczy, że narysujesz sobie wykres funkcji sin(x) czy
cos(x) i z tych funkcji odczytasz przecięcie się tych wykresów.
18 cze 00:37
ZKS:
Funkcje sinus oraz cosinus są okresowe i powtarzają się co okres 2π, dlatego tych rozwiązań w
zbiorze liczb rzeczywistych jest nieskończenie wiele w takim wypadku.
18 cze 00:39
18 cze 00:40
PW: A zwyczajnie wymnożyli przez dwa − skoro w zadaniu mowa o połowie liczby x i przyjmuje ona (ta
połówka) wartości
to cała liczba x przyjmuje wartości dwa razy większe, czyli
π + 2kπ.
Dla k = −1 mamy −π, dla k=0 mamy π, dla k=1 mamy 3π − i tak dalej.
18 cze 00:41
Filip: Najpierw wykres funkcji cos x → i pózniej rozszerzam 2−krotnie?
18 cze 00:42
PW: | | x | |
No tak, cosx zeruje się co π, a cos |
| − co 2π (dwa razy rzadziej). |
| | 2 | |
18 cze 00:47
ZKS:
| | 1 | |
Mając równanie cos( |
| x) = 0 nic nie musisz rozszerzać. Narysuj sobie wykres funkcji |
| | 2 | |
| | π | |
cos(x). Znajdujemy rozwiązanie xo = |
| dla równania cos(x) = 0 i zapisujemy |
| | 2 | |
| 1 | | π | | 1 | | π | |
| x = |
| + k * 2π ∨ |
| x = − |
| + k * 2π |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
x = π + k * 4π ∨ x = −π + k * 4π
teraz zauważamy, że to rozwiązanie na siebie nachodzą i możemy to zapisać jako
x = π + k * 2π.
18 cze 00:49
Filip: no nic nie rozumiem Tego
18 cze 00:54
ZKS:
Czego dokładnie nie rozumiesz? Mam bardzo, bardzo dobry humor teraz to będę się starał jak
najlepiej wytłumaczyć.
18 cze 00:56
18 cze 01:03
Filip: inaczej: mamy tak
1 kratka: π /6
2 kratki: π /3
3 kratki: π
18 cze 01:06
18 cze 01:07
ZKS:
Tylko dlaczego chcesz tak robić? Napisałem, że lepiej jest analizować na wykresach
podstawowych. Narysuj sobie funkcję sin(x) i z niego odczytaj przecięcie się z drugi wykresem.
Teraz jeżeli masz 2x to w rozwiązaniu zamiast x wstawisz 2x i otrzymasz
2x = xo + k * 2π ∨ 2x = π − xo + k * 2π.
Zrozumiałe to jest?
18 cze 01:10
18 cze 01:12
ZKS:
Teraz odczytaj dla jakiego xo funkcja sin(x) przecina Ci się z tym drugim wykresem.
18 cze 01:12
Filip: "przecina Ci się z tym drugim wykresem."
Ale w jaki sposob mam odczytac jak nie mam go narysowanego?
18 cze 01:15
Filip: dobra nic z Tego nie bedzie dzisiaj, dzieki za wszystko i tak Tego nie rozumiem
18 cze 01:16
ZKS:
To go narysuj, żebyś miał wykres sin(x) i ten drugi wykres na jednym układzie współrzędnych.
18 cze 01:17