pochodna
mat: pochodna
prosze o pomoc w policzeniu pochodnej poniewaz sie w tym gubie, nie jestem dobry w zlozeniach
funkcji
17 cze 17:17
mat: help me
17 cze 17:19
john2: | | x | |
zamień sobie |
| na y |
| | √1+x2 | |
| | 1 | | x | |
(arcsiny)' = |
| * (y)' = teraz zamień z powrotem y na |
| |
| | √1−y2 | | √1+x2 | |
17 cze 17:22
mat: no tak to mam ale nie wychodzi mi tak jak powinno. mozesz mi to rozpisac zebym wiedzial gdzie
mam bledy?
17 cze 17:27
17 cze 17:35
me: | 1 | | √1+x2 −x*(√1+x2)' | |
| * |
| = |
| | (√1+x2)2 | |
| 1 | | | |
| * |
| =  |
| | 1+x2 | |
17 cze 17:41
me: jak to dalej?
17 cze 17:47
john2: Jeśli chodzi o pierwszy ułamek, zauważ, że tam jest 1 − y
2 pod pierwiastkiem w mianowniku,
| | x | |
wiec |
| idzie do kwadratu |
| | √x2 + 1 | |
17 cze 17:47
john2: Jeśli chodzi o drugi ulamek to
(
√1+x2)' = znowu zastosuj trick z y więc
y = 1+x
2
czyli
| | 1 | |
(√1+x2)' = |
| * (1+x2)' |
| | 2*√1+x2 | |
17 cze 17:51
john2: aha czyli drugi ulamek dobrze byl
17 cze 17:54
john2: Co dalej? hmm, w mianownikach coś powinno się skrócić teraz, a w liczniku spróbuj do wspólnego
mianownika może
17 cze 17:56
17 cze 17:59
john2: Obawiam się, że nie. Nie jestem w temacie.
17 cze 18:08
me: 
szkoda. ale mimo to dzieki za pomoc
17 cze 18:17