Jak obliczyć wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych?
motylek: Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta α, jeżeli cos α = − 3/8 i
α ∊ (π/2 ; π).
17 cze 11:18
17 cze 11:20
J: sinx = √1 − cos2x
17 cze 11:20
Toskan: cos α jest ujemny a to oznacza, że kąt może być w drugiej lub trzeciej ćwiartce. W zadaniu
mamy dodatkowo sprecyzowany kąt α∊(π/2, π). Czyli kąt należy do drugiej ćwiartki.
Patrzymy tutaj:
451
Wiedząc jakie znaki mają funkcje trygonometryczne w drugiej ćwiartce obliczamy z wzorów:
sin
2 x + cos
2 x = 1
17 cze 11:23
motylek: Mogłabym prosić o pomoc w dokładniejszym rozwiązaniu, bo nie umiem funkcji trygonometrycznych?
17 cze 11:27
J: Tu już tylko zostały obliczenia... sinx = − √1 − (−3/8)2 = .....
17 cze 11:32
J: Sorry ... znak + przed pierwiastkiem..
17 cze 11:34
Eta:
| | π | |
α∊( |
| ,π) −− kąt II ćw. to sinα>0, cosα<0, tgα<0, ctgα<0 |
| | 2 | |
| | 3 | | √55 | | √55 | | 3 | |
cosα=− |
| , sinα= |
| , tgα= − |
| , ctgα= − |
| |
| | 8 | | 8 | | 3 | | √55 | |
18 cze 00:44
5-latek: To jest tak popularne zadanie ze nawet szkoda niszczyc klawiatury do pisania .
18 cze 07:28