bo calkiem zapomniałam jak się to robiło
Rozwiąż równanie trygonometryczne:
√3cosα = 1 + sinα
w przedziale <0;2π>
| √3 | 1 | 1 | |||
cosx − | sinx = | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| π | π | 1 | ||||
sin | cosx − cos | sinx = | ||||
| 3 | 3 | 2 |
| π | 1 | |||
sin( | −x) = | |||
| 3 | 2 |
| π | 1 | |||
sin(x− | ) = − | |||
| 3 | 2 |
| π | π | π | 7π | |||||
x − | = − | + 2kπ lub x − | = | + 2kπ, k ∊ C | ||||
| 3 | 6 | 3 | 6 |
| π | 3π | |||
x = | + 2kπ lub x = | + 2kπ | ||
| 6 | 2 |
| π | 3π | |||
x ∊ { | , | } | ||
| 6 | 2 |