samolot
Czarnulka: Samolot startuje z lotniska pod kątem 30o do poziomu .po Przebyciu 3km w lini prostej na
jakiej bedzie wysokosci?
16 cze 10:50
wredulus_pospolitus:

wskazówka −−− spójrz na rysunek −−− jakiej funkcji TRYGONOMETRYCZNEJ użyjesz aby wyliczyć 'x'
16 cze 10:53
5-latek:

ja bym to tak rozpatrzyl
wiec wylicz ztego h (skorzystaj z funkcji sinus kąta
16 cze 10:57
5-latek: Ups
16 cze 10:58
Czarnulka: sin 30o?
16 cze 11:02
Czarnulka: hmm sin30o= 12 więc 12=x3? nie pojmuje O.o
16 cze 11:04
16 cze 11:05
Czarnulka: Z PROPORCJI X=1,5 Razy 1000 =1500m =1,5 km?
16 cze 11:05
Janek191:
Tak
16 cze 11:08
5-latek: Zgadywaqlas ?
Patrz na rysunek 10:53
Ktora to jest przyprostokatna lezaca na przeciwko kąta 30 stopni ?
Ile wynosi dlugosc przeciwprostokatnej ?
Wiec teraz z definicji sinusa napisz sin30= Ile ?
16 cze 11:10
Czarnulka: Rozumiem
16 cze 11:17
5-latek:
16 cze 11:18
daras:

a ja tak bym to widział: " w linii prostej" czyli na mapie = w poziomie
więc h = 5tgα
16 cze 12:23
5-latek: Tez sie nad tym zastanawialen ale wybralem druga wersje .Dlazcego ?
Jesli sie wznosi to tez w linii prostej ( przynajmniej na wysokosc 9 km .
Ale mozesz miec racje
16 cze 12:32
wredulus_pospolitus:
ojj nie
'w linii prostej' oznacza, że samolot nie skręcił przy okazji

tylko leciał 'prościutko przed
siebie'
16 cze 12:38
5-latek: Czesc Artur

Chociaz powiem CI ze jak bylem w wojsku (blisko Ciebie w Dywizji Lotnictwa Mysliwskiego w
Malborku ) to wojskowe potrafily skrecac
16 cze 12:45
daras: to i koło mnie
16 cze 17:53
lot:
16 cze 20:44
Lukas:
16 cze 20:50
5-latek: Piękne samoloty
16 cze 23:26