Prosba o pomoc
5-latek: Dobry wieczor
PW . W zwiazku z tym ze jestes na forum i ze znasz ta ksiazke geometria do
klasy 1 technikum Janowskiego bardzo prosze Cie o pomoc w dwoch zadaniach ktore sa w tym linku
https://matematykaszkolna.pl/forum/253897.html
Przepraszam z eCiebie do tego tez angazuje ale po prostu mam problem z tymi zadaniami .
Wiec jesli mozesz to prosze zajrzyj . czytalem juz ze 3 razy ten paragraf . jest to zadanie nr
52 i 53 .
15 cze 22:22
PW: Zadanie 53. Przekształcenie T działa w ten sposób, że A przekształca na B, B przekształca na C
i C przekształca na A, zaś pozostałe punkty płaszczyzny pozostawia bez zmian (przekształca na
siebie).
Autor zapisał to następująco:
T(A) = B, T(B) = C, T(C) = A,
T(P) = P dla pozostałych P (różnych od A, B i C).
Gdybym miał to tłumaczyć przy tablicy, to użyłbym strzałek:
A → B, B → C, C → A, P→P
i uzmysłowił słuchaczom, że przekształcenie jest różnowartościowe − jest to oczywiste, bo A, B
i C są różnymi punktami, a dla pozostałych P jest to przekształcenie tożsamościowe (czyli też
różnowartościowe).
I to wszystko. Rysunki mają tylko utrwalić omawiane zagadnienie, nie jest ważne jakie to są
punkty, byle trzy różne.
Przekształcenie odwrotne działa oczywiście "odwrotnie":
B → A, C → B, A → C, P → P,
ale o to nie pytali.
Przekształcenie T2 działa tak:
B → C, C → A, A → B, a dla pozostałych P obrazem P jest P.
15 cze 22:48
5-latek: Na razie dziekuje .
Jeszce do tego zadania mamy obrac dwa punkty P i Q to przy wyznaczaniu obrazu PQ i Pa PB i PC
to np jesli polaczymy punkt P z A to bedziemy mieli obraz odcinka PA czy PB boB jest
obrazem punktu A ? bo mamy wyznaczyc obrazy odcinkow .
Jeszce czy dobrze mysle jesli chodzi o to przeksztalcenie T2
np . Jesli w przeksztalceniu T mamy ze B jest obrazem punktu A i zapisujemy to tak T(A)=B i
teraz robimy przeksztalcenie punktu B a przeksztalcenie punktu B jest okreslenone tak T(B)=C
to obrazem punktu B w tym przeksztalceniu T2 jest punkt C itd inne punkty
15 cze 23:12
PW: Spojrzałem na przekształcenie odwrotne (bo początkowy tekst był już niewidoczny) i źle
odpowiedziałem.
B → C → A (za pierwszym razem T przekształca B na C, a za drugim razem C na A, a wiec obrazem B
w przekształceniu złożonym T2 jest A.
Wszystkie:
A → B → C, a więc T2(A) = C
B → C → A, a więc T2(B) = A
C → A → B, a więc T2(C) = B
Przepraszam, idę spać, bo coś jestem rozkojarzony.
15 cze 23:22
5-latek: Napisz jeszce prosze jutro to zadanie 52
15 cze 23:24
5-latek: mam jeszce pytanie co do punktu Q czy jego tez nalezy traktowac jak punkt P i jego obrazem
jest ten san punkt Q?
Troche tez trudno mi zrozumiec to czy istnieje przeksztalcenie odwrotne T(B)=A do T(A)=B bo
nie mamy odniesienia wzgledem czego np tak jak w przykladzie nr 1 tj punktu O
15 cze 23:39
5-latek:

CCWracajac do tych obrazow odcinkow
Jesli mam ze T(A)=B to czerwona linia to jest obraz odcinka PA tak ?
15 cze 23:55
5-latek: PW jakbys odpisal to popatrze ok 23 bo teraz do pracy
16 cze 12:52
5-latek: PW moglbys jeszce sie wypowiedziec co do zadsania nr 52 ?
17 cze 00:03
5-latek: Mam tam dwa takie same przeksztalcenia T(B) i nie wiem czy sa one w zwiazku z tym odwracale i
dlaczego
17 cze 00:05