matematykaszkolna.pl
ciag dalszy 5-latek: rysunekWitaj Milu . kolejne zadanie z przeksztalcen geometrycznych Zostanie jeszce jedno . Oto tesc . Figura sklada sie z pieciu punktow A B C D E . Okreslamy przeksztalcenie T tej figury na siebie w nastepujacy sposob B=T(A) C=T(B) A=T(C) D=T(E) E=T(B) Uzasadnic ze przeksztalcenie T jest odwracalne . Wskazac przeksztalcenie odwrotne T' Wykonac przeksztalcenie TT (piszemy je krotko T2) TU naprawde nie wiem jak to zrobic . Narysowalem taka figure ale rownie dobrzze moze byc to kazda lamana a\zamknieta czy otwartra (tak mi sie wydaje np taka
15 cze 18:35
zawodus: To są zadania dla uczniów liceum? emotka Nawet ja nie bardzo wiem jak to zrobić emotka
15 cze 18:49
Mila: A,B,C,D,E − punkty różne Czy dobrze przepisałeś przyporządkowania? T(B) masz dwa razy
15 cze 19:04
5-latek: Czesc zawodusemotka to sa zadania dla uczniow 1 klasy technikum (moja ksiazka jest z 1970 r Juz pisalem Mili ze zadnia te pochodza z ksiazki tego autora Biblioteka Nauczyciela Matematyki z 1965r W janowski Geometria Przeksztalcenia izometryczne na plaszcyznie (200 stron) i potem zywcem (slowo w slowo ) przeniesina do ksiazki tego autora Geometria dla klsy 1 technikum (ta co polecal PW . Pewnie sie z tej ksiazki uczylem (1973r ale juz wszystko zapomnialem
15 cze 19:09
5-latek: Milu napisze jeszcze vraz te przeksztalcenia T B=T(A) . C=T(B) A=T(C) D=T(E) i E=T(B) tak T(B) jest dwa razy w zadaniu Ja wiem co oznacz np zapis A=T(C) −−to punkt A jest obrazem punktu C w przeksztalceniu T ale jak to narysowac POza tym zeby to przeksztalcenie bylo odwracalne to musi byc tak ze musi istnie tylko taki jeden punkt A zeby jego obrazem byl punkt C ( ale tu nie wiem cvzy dobrze rozumuje
15 cze 19:18
Mila: rysunek Chyba cos jest źle w druku, w tej sytuacji nie jest odwracalne. Powinno być T(D)=E. Przechodź do następnego zadania. Zobacz zadanie u Lukasa− przekształcenie izometryczne.
15 cze 19:59
5-latek: MIlu widzialem to jego zadanie ale o izometrii bede sie uczyl pozniej (zapisalem je sobie A jak by bylo tak jak napisals ze T(D)=E to jak dalej rozwiazac to zadanie
15 cze 20:03
5-latek: A ostatnie zadanie z tego paragrafu jest takie Tresc : Dane sa 3 rozne punkty A B C Okreslamy przeksztalcenie T plaszcyzny na siebie w nastepujacy sposob : B=T(A) C=T(B) A=T(C) P=T(P) jesli P nie rowna sie A P nie rowna sie B i P nie rowna sie C Czy istnieje przeksztalcenie odwrotne do danego OBrac dwa punkty P i Q i wykreslic obrazy odcinkow PQ, PA PB i PC Wykonac przeksztalcenie T2. Dopiero po tym zabiore sie za izometrie
15 cze 20:11
5-latek: Nie moge tego zrozumiec jak te przeksztalcenie T wykonac bo niema jakiegos odniesienia wzgledm czego to ma byc wykonane
15 cze 20:12
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/forum/253776.html spojrz moze tu jeszce na moj ostatni wpis napisz prosze czy tam dobrze rozumuje .
15 cze 20:20
Mila: rysunek T(A)=B T(B)=C T(C)=A T(PQ)=PQ T(PA)=PB T(PB)=PC T(PC)=PA TT(PA)=T(PB)=PC Może o to chodziło autorowi.
15 cze 21:14
5-latek: Dziekuje Bede nad tym myslal Musze to w najblizszym czasie rozgryzc . Moze tez Pw pojawi sie na forum w najblizszym czasie to jesgo poprosze o opinie do tych zadan . MOze jeszce z 5 razy przeczytam jeszcze raz ten paragraf to cos zaswita
15 cze 21:22