ciag dalszy
5-latek:

Witaj
Milu . kolejne zadanie z przeksztalcen geometrycznych
Zostanie jeszce jedno . Oto tesc .
Figura sklada sie z pieciu punktow A B C D E . Okreslamy przeksztalcenie T tej figury na siebie
w nastepujacy sposob B=T(A) C=T(B) A=T(C) D=T(E) E=T(B)
Uzasadnic ze przeksztalcenie T jest odwracalne . Wskazac przeksztalcenie odwrotne T' Wykonac
przeksztalcenie TT (piszemy je krotko T
2) TU naprawde nie wiem jak to zrobic .
Narysowalem taka figure ale rownie dobrzze moze byc to kazda lamana a\zamknieta czy otwartra
(tak mi sie wydaje np taka
15 cze 18:35
zawodus: To są zadania dla uczniów liceum?

Nawet ja nie bardzo wiem jak to zrobić
15 cze 18:49
Mila:
A,B,C,D,E − punkty różne
Czy dobrze przepisałeś przyporządkowania?
T(B) masz dwa razy
15 cze 19:04
5-latek: Czesc zawodus

to sa zadania dla uczniow 1 klasy technikum (moja ksiazka jest z 1970 r
Juz pisalem Mili ze zadnia te pochodza z ksiazki tego autora Biblioteka Nauczyciela Matematyki
z 1965r W janowski Geometria Przeksztalcenia izometryczne na plaszcyznie (200 stron) i potem
zywcem (slowo w slowo ) przeniesina do ksiazki tego autora Geometria dla klsy 1 technikum (ta
co polecal PW . Pewnie sie z tej ksiazki uczylem (1973r ale juz wszystko zapomnialem
15 cze 19:09
5-latek: Milu napisze jeszcze vraz te przeksztalcenia T
B=T(A) . C=T(B) A=T(C) D=T(E) i E=T(B) tak T(B) jest dwa razy w zadaniu
Ja wiem co oznacz np zapis A=T(C) −−to punkt A jest obrazem punktu C w przeksztalceniu T ale
jak to narysowac
POza tym zeby to przeksztalcenie bylo odwracalne to musi byc tak ze musi istnie tylko taki
jeden punkt A zeby jego obrazem byl punkt C ( ale tu nie wiem cvzy dobrze rozumuje
15 cze 19:18
Mila:

Chyba cos jest źle w druku, w tej sytuacji nie jest odwracalne.
Powinno być T(D)=E.
Przechodź do następnego zadania.
Zobacz zadanie u Lukasa− przekształcenie izometryczne.
15 cze 19:59
5-latek: MIlu widzialem to jego zadanie ale o izometrii bede sie uczyl pozniej (zapisalem je sobie
A jak by bylo tak jak napisals ze T(D)=E to jak dalej rozwiazac to zadanie
15 cze 20:03
5-latek: A ostatnie zadanie z tego paragrafu jest takie
Tresc : Dane sa 3 rozne punkty A B C Okreslamy przeksztalcenie T plaszcyzny na siebie w
nastepujacy sposob :
B=T(A) C=T(B) A=T(C) P=T(P) jesli P nie rowna sie A P nie rowna sie B i P nie rowna sie
C Czy istnieje przeksztalcenie odwrotne do danego OBrac dwa punkty P i Q i wykreslic obrazy
odcinkow PQ, PA PB i PC Wykonac przeksztalcenie T2.
Dopiero po tym zabiore sie za izometrie
15 cze 20:11
5-latek: Nie moge tego zrozumiec jak te przeksztalcenie T wykonac bo niema jakiegos odniesienia wzgledm
czego to ma byc wykonane
15 cze 20:12
15 cze 20:20
Mila:

T(A)=B
T(B)=C
T(C)=A
T(PQ)=PQ
T(PA)=
PB
T(PB)=
PC
T(PC)=
PA
TT(PA)=T(
PB)=
PC
Może o to chodziło autorowi.
15 cze 21:14
5-latek: Dziekuje Bede nad tym myslal
Musze to w najblizszym czasie rozgryzc . Moze tez Pw pojawi sie na forum w najblizszym czasie
to jesgo poprosze o opinie do tych zadan . MOze jeszce z 5 razy przeczytam jeszcze raz ten
paragraf to cos zaswita
15 cze 21:22