rozwiazac uklad w zaleznosci od parametru k
cojarobie: Mam rozwiazac uklad w zaleznosci od parametru k:
kx+y+z=1
x+ky+z=1
x+y+kz=1
Licze wyznacznik i sprawdzam kiedy jest rowny 0 i wtedy uklad jest sprzeczny. Ale co dalej
trzeba zrobic?
15 cze 22:11
sushi_ gg6397228:
trzeba poczytac o warunkach
W=Wx=Wy=Wz=0 to ....
W=0 i jeden z wyznaczników różny od 0 to ....
15 cze 22:14
ICSP: = 0 − nic nie wiesz( może być sprzeczny albo posiadać nieskończenie wiele rozwiązań)
≠ 0 − wtedy układ równań ma jedno rozwiązanie.
15 cze 22:14
cojarobie: No ok, sprawdzam kiedy ≠0 i wtedy ma jedno rozwiazanie.
W = k3−3k+2 = (k−1)2(k+2)
I to jest ≠0 dla k≠1,k≠−2
Wx = k2 + 1 + 1 − k − 1 − k = k2 − 2k + 1 = (k−1)2
Wy = k2 + 1 + 1 − 1 − k − k = k2 − 2k + 1 = (k−1)2
Wz = k2 + 1 + 1 − k − k − 1 = k2 − 2k +1 = (k−1)2
Co teraz(o ile te wyznaczniki sa dobrze) ?
15 cze 22:28
cojarobie: Pomoze ktos?
15 cze 22:38
15 cze 22:41
cojarobie: Czyli to bedzie jakos tak?
Dla k≠1 i k≠−2 uklad ma 1 rozwiazanie:
Dla k = 1 uklad ma nieskonczenie wiele rozwiazan.
Dla k = −2 uklad jest sprzeczny.
15 cze 22:46
ICSP: Rozumowanie dobre. Obliczeń nie sprawdzam
15 cze 22:47
cojarobie: Dzieki
15 cze 22:50