pomocy
lizzie: | | 8 | |
Wyznaczyc taka wartosc k aby funkcja f(x)= |
| x3 −kx2 −4x +2, x∊R, osiagała ekstremum |
| | 3 | |
dla
x=1. Sprawdzic czy jest to maximum czy minimum funkcji.
Obliczyłam pochodną i wynosi ona 8x
2 −2kx −4 , przyrównałam to do 0 i obliczyłam deltę która
wynosi Δ= 4k
2 +128
i nie wiem co dalej, proszę o pomoc, bo nawet nie wiem czy dobrze zaczęłam
15 cze 14:08
15 cze 15:59
daras: skoro dla x = 1 ma mieć ekstremum, to pochodna musi sie zerować
f'(x=1) = 8 − 2k − 4 = 0 => k = 2
sprawdź co tam ma
15 cze 16:00
lizzie: czyli w 2 jest MAX

15 cze 19:25
lizzie: a teraz to k=2 mam podstawic do pierwotnej funkcji
15 cze 19:31
daras: tak
ale ma tam minimum
15 cze 20:59