ekstrema , pomocy proszę o rozwiązanie
aider94: Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji f(x,y) = 4x2 + y2 + 10x − 8y + 18 na
trójkącie domkniętym ograniczonym osiami układu współrzędnych oraz prostą o równaniu y = 2x +
4.
14 cze 19:02
J: Chyba było już wczoraj ... poszukaj.
14 cze 19:04
aider94: ale nie było rozwiązania dlatego wrzucam jeszcze raz
14 cze 19:05
14 cze 19:06
aider94: 1. Policz ekstrema funkcji dwóch zmiennych (sprawdź czy zawierają się w trójkącie
(sprawdzamy tu wnętrze trójkąta)
2. Wstaw najpierw x = 0, y = 0 oraz y = 2x + 4 i policz ekstrema funkcji jednej zmiennej.
(sprawdzamy brzeg trójkąta)
3. Podaj największą i najmniejszą wartość.
Nie potrafię tego zrobić , więc proszę o rozwiązanie.
14 cze 19:08
14 cze 19:10