Równania różniczkowe
aider94: Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji f(x,y) = 4x2 + y2 + 10x − 8y + 18 na
trójkącie domkniętym ograniczonym osiami układu współrzędnych oraz prostą o równaniu y = 2x +
4.
12 cze 17:34
J:
Równanie ,to równanie okręgu. Znajddź środek i promień , zrób rysunek
12 cze 17:37
Godzio:
Na pewno równanie okręgu?
1. Policz ekstrema funkcji dwóch zmiennych (sprawdź czy zawierają się w trójkącie
(sprawdzamy tu wnętrze trójkąta)
2. Wstaw najpierw x = 0, y = 0 oraz y = 2x + 4 i policz ekstrema funkcji jednej zmiennej.
(sprawdzamy brzeg trójkąta)
3. Podaj największą i najmniejszą wartość.
12 cze 17:44
J: Przeoczyłem 4 ..
12 cze 17:45