Trójkąty i takie tam69
K#62;G#62;: Bok trójkąta równobocznego ABC ma dł. 6 cm. Odcinki AE i BF są wysokościami tego trójkąta ,a S
jest punktem przecięcia tych wysokości. Wykaż, że trókąty ASF i BSE są przystające. Oblicz
miary kątów trójkąta ASF i długość jego boków.
Nie wiem jak obliczyć te długość boków ? Pomożecie ?
14 cze 15:46
K#62;G#62;: ?
14 cze 16:40
marika:

|AB|=a=6
| | a√3 | |
h=|AE|=|BF|=|CD|= |
| = 3√3 |
| | 2 | |
ΔASF i ΔBSE są przystające z cechy (bbb)
14 cze 17:27
K#62;G#62;: dziękuje
14 cze 21:44
K#62;G#62;: Czemu tam jest 2/3h ? Skąd to wychodzi ?
14 cze 21:46
5-latek: Punkt przeciecia sie w 3 wysokosci w trojkacie rownobocznym w jakin stosunku dzieli wysokosc ?
14 cze 21:50
K#62;G#62;: to że to się przecina w 2/3h wyskości to jakaś własność mama rozumieć ?
14 cze 21:53
K#62;G#62;: mam*
14 cze 21:55
5-latek: tak ale 2/3h liczac od wierzcholka
14 cze 22:00
K#62;G#62;: ok taka informacja mi umknęła dlatego nie umiałem rozwiązać
14 cze 22:01
14 cze 22:02
K#62;G#62;: wiem
14 cze 22:03
K#62;G#62;: A mam pytanie barycentrum trójkąta to ta własność ? Czy to coś innego ?
14 cze 22:04
5-latek: nie to nie ta wlasnosc .
Barycentrum to punkt przeciecia sie srodkowych w trojkacie
14 cze 22:09
K#62;G#62;: Dobra mniejsza z tym ale i tak dzięki za pomoc
14 cze 22:14
5-latek: Chociaz akuratnie w trojkacie rownobocznym to bedzie to samo dlatego ze w trojkacie
rownoboczmym wysokosc opuszcona z wierzcholka trojkata jest jednoczesnie dwusieczna kąta i
srodkowa .
Ale w dowolnym trojkacie to nie
14 cze 22:14
K#62;G#62;: Czyli aż taką wielką gafę nie walnąłem
14 cze 22:18
5-latek: 
)
14 cze 22:21