Wyznacz wszystkie pierwiastki wielomianu
Oliwka: w(x) = 2x
4 + 13x
3 + 13x
2 − 13x −15
jeśli w(1) = w(−1) = 0
Policzyłam p i q
p ∊ ( 2, −2, 1, −1 )
q ∊ ( 15, −15, 5, −5, 3, −3 ,1, −1 )
I w tym momencie nie wiem co dalej, ponieważ nie rozumiem o co chodzi z drugą częścią zadania
"jeśli w(1) = w(−1) = 0 "
Mógłby ktoś podpowiedzieć proszę co dalej z tym zrobić ?
12 cze 22:30
sushi_ gg6397228:
masz podane dwa miejsca zerowe x=1 i x=−1 wiec dzielimy pisemnie lub Hornerem
12 cze 22:33
o nie: jak sobie zrobisz schemat do Hornera i wstawisz miejsca zerowe 1 i −1, to w efekcie zostanie ci
funkcja kwadratowa, której pierwiastki trzeba jeszcze znaleźć
12 cze 22:35
Oliwka: A mogłabym prosić żeby ktoś podzielił mi to schematem Hornera bo totalnie nie pamiętam jak to
się robiło ;c resztę już sobie policzę sama
12 cze 22:39
12 cze 22:40
Oliwka: dalej nie wiem jak to zrobić ;c
12 cze 22:48
sushi_ gg6397228:
przeczytaj 20 razy info z linka, a potem zrob swoje
x=1 wiec (x−1)
x=−1 więc (x+1)
12 cze 22:49
pigor: ..., lub jeśli
w(x)=2x
4+13x
3+13x
2−13x−15 i w(1)=w(−1)= 0,
to rozkładam ...

"pod" dwumian:
x2−1 np.
tak:
w(x)= 2x
4−2x
2+13x
3−13x+15x
2−15= 2x
2(x
2−1)+13x(x
2−1)+15(x−1)=
= (x
2−1)(2x
2+13x+15)= (x
2−1)(2x
2+10x+3x+15)= (x
2−1)[2x(x+5)+3(x+5)]=
=
(x2−1) (x+5)(2x+3)=0 ⇒
x= −5 v
x= − 32 − szukane pierwiastki.
12 cze 22:50
Tadeusz:
2x2+13x+15
(2x4+13x3+13x2−13x−15):(x2−1)
−2x4+2x2
13x3+15x2
−13x3+13x
15x2−15
−15x2+15
teraz Δ ... itd
12 cze 22:54
o nie: właśnie nie zabardzo będzie jakaś reszta do liczenia.
rozbij to sobie:
2 | 13 | 13 | −13 | −15
dla x = −1:
2 | 13 | 13 | −13 | −15
−1 2 | 11 | 2 | −15 | 0
co z tego wynika i po co to wszystko ?
ano to, że jeśli podzielimy twój wielomian przez (x−1) to zostaje nam wielomian
(2x3+11x2+2x−15)
powtórz schemacik dla x = 1 ( wg. strony c = 1 ) i zostanie ci równanie kwadratowe
a policzenie pierwiastków równania kwadratowego nie powinno być problematyczne
12 cze 22:54
o nie: osobiście polecam hornera bo wydaje się być czytelniejszy niż normalne dzielenie pod kreską dla
osób które nie są zbyt obyte
12 cze 22:55
Oliwka: Dziękuję wszystkim bardzo
12 cze 22:57
pigor: .., a ja jestem i tak za ...

swoim rozwiązaniem, bo
jak żadne z wymienionych, ćwiczy moje szare komórki i tyle .
12 cze 23:00
5-latek: Horner nie wybacza bledu
12 cze 23:00
Oliwka: Pigor Twoje rozwiązanie mi najbardziej pasuje
12 cze 23:01
5-latek: Tylko go dobrze przemysl
12 cze 23:03
Hajtowy: najbardziej pasuje... rozwiązane do końca
12 cze 23:05
5-latek: czesc
Hajtowy 
No chyba ze jest studentka
12 cze 23:06