Więcej ciągów
xyz: Oblicz a) Sumę dziesięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego −1/3 , 1/6
b)Oblicz sumę piętnastu początkowych wyrazów ciągu an=5n −2
Prosiłbym o sprawdzenie zadań.
W a) wyszło mi S10= −1/3 * 1− (1/2 )10 przez 1−1/2 = 682
w b) wyszło mi S15= 3+73 przez 2 * 15 i to jest 570 .
Dobrze czy coś pomotałem?
12 cze 22:02
5-latek: b)dobrze
jesli nie podajesz a1 i q to zeby byl to ciag to nalezy podac conajmniej 3 kolejne wyrazy
12 cze 22:10
xyz: W zadaniu mam tylko 2 pierwsze podane, dokładnie tak jak napisałem, i nic więcej.
12 cze 22:13
13 cze 21:13
daras: jeśli tylko 10 to na palcach można policzyć
13 cze 21:28