Ciągi maturalne
Marta: | | 1 | | 1 | |
Dana jest funkcja f(x) = 1 + |
| + |
| + ... . Wyznacz jej dziedzinę i naszkicuj |
| | x | | x2 | |
wykres.
12 cze 20:58
sushi_ gg6397228:
to widac szereg geometryczny
q=.... + dziedzina i założenia
wzór na sumę .....
12 cze 21:01
Marta: To wiedziałam, niestety nie jestem w stanie tego ruszyć...
12 cze 21:04
sushi_ gg6397228:
chyba zartujesz ?
ile wynosi "q"
12 cze 21:04
12 cze 21:06
12 cze 21:06
sushi_ gg6397228:
|q| <1 wyliczamy "x" do dziedziny
12 cze 21:07
Marta: no okej, x>1, czyli dziedzina jest, a dalej..?
12 cze 21:11
sushi_ gg6397228:
a
x= −100000000000000000000000
nie może być ?
12 cze 21:11
Marta: aa, są kwadraty.

czyli x∊R
12 cze 21:13
sushi_ gg6397228:
a
x=0,0000000000000000000000000000000001
może być ?
12 cze 21:14
Marta: nie widzę powodu żeby nie mogło być, ale zapewne niezbyt dobrze myślę. czyżby zbiór liczb
całkowitych tylko?
12 cze 21:18
sushi_ gg6397228:
a
x= 1,23456789
może być ?
12 cze 21:19
Marta: mam być szczera: nie wiem. nie jestem pewna swych odpowiedzi, zależy mi tylko na tym zadaniu.
mam lekkie zaległości z ciągów, a tak się składa, że muszę zrobić to zadanie. na podstawy będe
musiała znaleźć czas w weekend, by nadrobić porządnie. pomoże kolega w szybszy sposób?
12 cze 21:23
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
| |
| | < 1 <===> 1< |x| zatem x ∊R \ <−1; 1> |
| | x | |
wiec wzor na sume jest ....
12 cze 21:25
Marta: a nie przypadkiem:
x>1 x>−1
więc x>1 ?
12 cze 21:29
sushi_ gg6397228:
jak sie rozwiazuje nierownosci ?
na jedna strone, wspolny mianownik , parabolka itp
zaleglości sięgają 1 klasy LO
12 cze 21:30
Marta: teraz to mi się już kompletnie pomieszało. wtedy po prostu rozbiłam moduł na dwa i wyszło x>1,
bo taki był wspólny zbiór z x>1 i x>−1, a teraz wzięłam
x
2 − 1 > 0
czyli x∊<−
∞;−1)u(1;
∞)
kompletnie pogmatwałąm się już..
12 cze 21:36
sushi_ gg6397228:
rozpisalem jak ma wygladac
| | 1 | | 1 | |
| |
| | < 1 <==> |
| <1 <===> 1< |x| <==> x>1 lub x < −1 kropka |
| | x | | |x| | |
przechodzimy do drugiej czesci zadania
wzor na sume....
12 cze 21:38
Marta: przy 'qn' poległam we wzorze.
12 cze 21:41
12 cze 21:44
12 cze 21:46
sushi_ gg6397228:
14 minut do meczu
z życiem
12 cze 21:46
sushi_ gg6397228:
zapisz wzor −−> co gdzie podstawiasz
i przekształcenia
bo znowu strzelasz
12 cze 21:47
Marta: nie strzelam, piszę to, co próbuję pisać na kartce.
a1=1
więc to podstawiłam.
12 cze 21:49
12 cze 21:50
12 cze 21:51
sushi_ gg6397228:
kant w biały dzien
| | 1 | |
moze trzeba z mianowniku zrobić wspolny ułamek dla "1− |
| " ? |
| | x | |
12 cze 21:52
Marta: | x−1 | |
| ?  |
| x | |
12 cze 21:54
sushi_ gg6397228:
jeszcze wiekszy
12 cze 21:58
12 cze 21:59
Marta: | 1 | |
| −1, by byla homograficzna? |
| x−1 | |
12 cze 21:59
Marta: | | x | |
no to odwracam i jest: |
| , a potem do homograficznej? |
| | x−1 | |
12 cze 22:00
Marta: chcoaiz w sumie juz jest..
12 cze 22:01
sushi_ gg6397228:
tak, na przesuniecia
12 cze 22:02
12 cze 22:04
12 cze 22:05
12 cze 22:07
12 cze 22:08
Marta: no tak.

dzięki bardzo za pomoc, choć liczyłam na trochę szybszą, a naukę chciałam na weekend
odłożyć.
12 cze 22:09
o nie: szczerze mówiąc sam nie wiem jak z sumy do wykresu sushi chce przejść
12 cze 22:13
sushi_ gg6397228:
+ dziedzina x ∊ (−∞; −1) u (1; +∞)
12 cze 22:16
o nie: faktycznie, wystarczy narysować S = f(x)
12 cze 22:19