pigor: ..., lub np. niech K=(0,1) , L=(3,5) , M=(0,5) − środki boków Δ takie,
że
K=(0,1) − środek boku AC∥ML
→=[3,0] ⇒ 0(x−0)−3(y−1)=0 ⇔
y=1 − równanie AC;
L=(3,5) − środek boku AB∥KM
→=[0,4] ⇒ 4(x−3)−0(y−5)=0 ⇔
x=3 − równanie AB;
M=(0,5)− środek boku BC∥KL
→=[3,4] ⇒ 4(x−0)−3(y−5)=0 ⇔
4x−3y+15=0 −... BC,
zatem
z układów równań boków ΔABC, czyli prostych :
AB i AC ⇒ x=3 i y=1 ⇒ mamy wierzchołek
A=(3,1) ,
AB i BC ⇒ x=3 i 12−3y+15=0 ⇔ x=3 i y=9 ⇒ wierzchołek
B=(3,9) ,
AC i BC ⇒ y=1 i 4x−3+15=0 ⇔ y=1 i x= −3 ⇒ wierzchołek
C=(−3,1) . ...