asymptoty
kk: wyznacz garnice funkcji
U{x
2−4x+4}{2x)
wyszło mi ze dla
lim = 0
x→
∞
lim =0
x→ −
∞
lim x→0+= +
∞
lim x→0−+ −
∞
i tam mają wyjść jakieś asymptoty ukośne jak mam to policzyć

?
11 cze 22:37
11 cze 22:38
sushi_ gg6397228:
są wzory na ukośne
11 cze 22:40
kk: ale nie wiem jak to w ogóle zrobic:(
11 cze 22:43
kk: a te granice chociaż dobrze?
11 cze 22:45
sushi_ gg6397228:
zapisz te wzory
11 cze 22:47
kk: jakie wzroy? na ukośne gdybym je znała to by było dobrze
11 cze 22:48
Maslanek: Twoje granice maja wartości kolejno:
∞
−∞
+∞
−∞
11 cze 22:50
kk: czemu w tym 1 ma byc +
∞ a w 2 −
∞? mogę prosic o wytłumaczenie Maslanek?
11 cze 22:52
Maslanek: Podziel licznik i mianownik przez x.
11 cze 22:56
kk: a ja wyciągnęłąm x
2 przed nawias ale fakt to chyba źle
11 cze 22:58
Maslanek: Też dobrze tylko nie zauważasz zmiany znaków. Trzeba mieć świadomość, co się dzieje ze znakami.
Po podzieleniu przez x ładnie zostaje wyrażenie:
| x−4+(4/x) | |
| i widać, że granica jest równa +∞ dla x→+∞ |
| 2 | |
I przeciwnie dla x→−
∞
11 cze 22:59
11 cze 23:01
kk: a te asymptoty
mam krzystac z tego
Parametry asymptoty poziomej i ukośnej y=ax+b\, dla krzywej danej w postaci y=f(x)\, można
wyznaczyć jako granice:
w przypadku asymptoty prawostronnej:
a=\limx\to +\infty\frac{f(x)}{x}
oraz
b=\limx\to +\infty(f(x)−ax)
w przypadku asymptoty lewostronnej:
a=\limx\to −\infty\frac{f(x)}{x}
oraz
b=\limx\to −\infty(f(x)−ax)
11 cze 23:24