funkcja kwadratowa II lo rozszerzenie
Jędrek: Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m∊R), dla których równanie 23x2 −(m+1)x−m2+m+2=o
ma dwa różne rozwiązania dodatnie.
11 cze 19:55
sushi_ gg6397228:
i jakie zaproponujesz warunki
11 cze 19:58
Jędrek: nie mam pojęcia

zapomniałem juz wszystko o tych parametrach
11 cze 19:59
bezendu:
Δ>0
x1+x2>0
x1x2>0
11 cze 20:00
Jędrek: a co dalej ?
11 cze 20:05
bezendu:
Dalej wzory viete'a
11 cze 21:18
Jędrek: | | 1 | |
POPRAWKA RÓWNANIA |
| x2 −(m+1)x−m2+m+2=o |
| | 2 | |
11 cze 22:37
jakubs: Warunki takie jak podał bezendu. Teraz wyznaczasz te 3 przypadki i następnie ich część
wspólna.
Zrób pierwszy przypadek czyli Δ>0 i zobaczymy czy będzie dobrze.
11 cze 22:40
jakubs: Liczymy deltę
| | 1 | |
[−(m+1)]2−4* |
| *(−m2+m+2)>0 |
| | 2 | |
m
2+2m+1−2(−m
2+m+2)>0
m
2+2m+1+2m
2−2m−4>0
3m
2−3>0 |:3
m
2−1>0
(m−1)(m+1)>0
I narysować sobie parabolkę i dać odpowiedz do części pierwszej.
2. x
1+x
2>0
Napisz mi korzystając ze wzorów Viete'a jak będzie w tym zadanku wyglądało x
1+x
2
11 cze 22:51
11 cze 23:06
11 cze 23:09
jakubs: I teraz rozwiązać nierówność 2(m+1)>0 i podobnie 3 cześć rozwiązać
11 cze 23:13
Jędrek:

czyli
2m+1>0
i parabolka
3.
x
1x
2>0
11 cze 23:18
jakubs: 2(m+1)>0 |:2
m+1>0
m>−1
czyli m∊(−1,+
∞)
| | 1 | | 1 | |
a= |
| bo to współczynnik, a nie |
| x2 |
| | 2 | | 2 | |
czyli 2(−m
2+m+2)>0
przez 2 możesz podzielić i dalej delta
11 cze 23:20
Jędrek: −m
2+m+2>0
Δ=1+8
Δ=9
√Δ=3
x
2=3,5
11 cze 23:31
jakubs:
Pamiętaj to jest nierówność, zaznacz sobie te miejsca popatrz na współczynnik a czy jest
dodatni czy ujemny. I odpowiedz napisz jaka będzie
11 cze 23:35