Twierdzenia Logarytmów
Aganiecha.: Czy mógłby ktoś mi wyjaśnić o co chodzi z twierdzeniami logarytmów ? np. jak rozwiązać to :
log przy postawie 3 z 1/12 + log przy podstawie 3 z 14/15+ log przy podstawie 3 z 10/21 . ?
Mam nadzieję ze słownie jest to zrozumiałe dla kogoś kto wie o co chodzi i jak to zapisać
11 cze 19:38
alfons: popraw zapis
11 cze 19:40
11 cze 19:44
Aganiecha.: Czy mógłby ktoś mi wyjaśnić o co chodzi z twierdzeniami logarytmów ? np. jak rozwiązać to :
log3 112 + log3 1415 + log3 1021
11 cze 19:45
Aganiecha.: Bez ułamków i owszem, potrafię, a z ułamkami ? Proszę o odpowiedź jak dla ułomnie chorej
11 cze 19:46
5-latek: czego nie rozumiesz ? Dostalas link zastosuj ten wzor tylko w druga strone
| | 1 | | 4 | | 10 | |
= log3( |
| * |
| * |
| ) = licz dalej |
| | 12 | | 15 | | 21 | |
11 cze 19:47
sushi_ gg6397228:
masz dodawanie wiec robisz mnozenie argumentów:
| | a | | c | | e | |
|
| * |
| * |
| =... coś się skróci |
| | b | | d | | f | |
11 cze 19:48
5-latek: Jestes w liceum i ulankow mnozyc i skracac nie potrafisz ?
11 cze 19:49
Aganiecha.: nie
11 cze 20:24
Aganiecha.: A ten przykład ? może ktoś coś ?
log0,2 0,3 − log0,2 0,5 − log0,2 15
11 cze 20:25
11 cze 20:25