rozwiaż równanie kwadratowe
123: rozwiąż równanie kwadratowe.
x(x−5) + 2x(5−x) = x−5
11 cze 17:43
razor: x(x−5) − 2x(x−5) − (x−5) = 0
(x−5)(x−2x−1) = 0
(x−5)(−x−1) = 0
x = ...
11 cze 17:44
123: tak też rozwiązałam, delta mi wyszła 26 tylko, że przez x1 już mi coś nie wychodzi
11 cze 17:47
123: x1 mi wyszło 3√13 ...
11 cze 17:48
razor: (x−5)(−x−1) = 0
nie trzeba tutaj liczyć Δ, można odczytać od razu rozwiązania z postaci iloczynowej
69
11 cze 17:48
123: więc x2 juz nie liczyłam. wynik ma wyjść x= −1, x=5
11 cze 17:49
123: jeszzcze nie braliśmy postaci iloczynowej, dlatego też muszę obliczyć deltę
11 cze 17:50
5-latek: Wcale tak nie rozwiazalas.
Czy nie widzisz ze kolega wyciagnal wspolny czynnik(x−5) przed nawias zeby nie liczyc delty?
Dostal (x−5)(−x−1)=0 kiedy iloczyn dwoch czynnikow jest rowny 0?
11 cze 17:50
razor: ale jak nie chcesz liczyć tak...
(x−5)(−x−1) = 0
−x
2 +4x + 5 =0
x
2 − 4x − 5 =0
Δ = 4
2 + 4*5 = 16+20 = 36
√Δ = 6
11 cze 17:51
razor: mieliście równanie kwadratowe ale nie było postaci iloczynowej?
11 cze 17:54
123: już wiem gdzie zrobiłam błąd, przy zwykłym dodawaniu się pomyliłam... −.−
dzięki @razor
11 cze 17:56
123: tak
11 cze 17:56
Metis: Prosciej:
(x−5)(−x−1) = 0
(Całe wyrażenie zeruje się gdy pierwsze równanie jest 0 lub drugie jest 0)
x−5 =0 v −x−1=0
x−5=0 / +5
x=5
−x−1=0 /+1
−x=1 /*(−1)
x=(−1)
11 cze 18:00