Nierówność
cegła: Jaki tu zastosować wzór skróconego mnożenia i jak go zastosować

Rozwiąż nierówność
(x+4)(3x+4)≥(x+4)
2
10 cze 22:36
razor: żaden...
(x+4)(3x+4) − (x+4)2 ≥ 0
(x+4)[(3x+4)−(x+4)] ≥ 0
(x+4)2x ≥ 0
x(x+4) ≥ 0
x ∊ ...
10 cze 22:39
Eta:
(x+4)(3x+4)−(x+4)2≥0
(x+4)(3x+4−x−4)≥0 ⇒2x(x+4)≥0⇒ ..... dokończ
10 cze 22:39
bezendu:

x∊(−
∞,4>∪<0,
∞)
10 cze 22:42
cegła: Nie wiem dalej... skąd 4 jak 0 ...
10 cze 22:47
daras: to jesteśmy na poziomie −1
10 cze 22:48
asdf: −, juz sam powinienes/powinnas to wywnioskowac
10 cze 22:49
cegła: dobra zatrzymałem się na tym i nie wiem co dalej zrobić:
2x(x+4)≥0
10 cze 22:52
bezendu:
Podnieś do 3 potęgi a potem logarytmem potraktuj...
10 cze 22:54
Eta:
10 cze 22:55
10 cze 22:55
cegła: eta tam piszę aby policzyć delte a tutaj raczej się nie policzy. No chyba ze się mylę ...
10 cze 22:58
bezendu:
Dowiesz się w sierpniu co trzeba zrobić

Przypomnisz sobie cały materiał wtedy
10 cze 23:00
Eta:
x(x+4)=0 to x=0 v x+4=0 ⇒ x= −4 ( i po co ta delta?
10 cze 23:01
cegła: i trzeba było tak odrazu
10 cze 23:06
Eta:
Trzeba było się pilnie uczyć przez cały rok
10 cze 23:09
bezendu:
Eta w wakacje też ktoś musi na forum dawać zadania, to nie jest takie złe
10 cze 23:15
cegła: sie nie martwcie nic nie bede zadawal
10 cze 23:33