plan
nie mam poojęcia: W trójkącie ABC dane są : AB=√2 cm AC=√3cm a kąt ACB =45 stopni. Oblicz pole tego trójkąta .
przecież jak narysuję trójkąt to mi ten kąt nie wychodzi pomiędzy podanymi bokami i nie mogę
skorzystać z P = a*b*sinα
10 cze 17:33
nie mam poojęcia: więc jak się za to inaczej zabrać
10 cze 17:33
10 cze 17:34
nie mam poojęcia:

|AB| =
√2
|AC| =
√3
musiałabym mieć przecież bok BC żebym mogła skorzystać z P=a*b*sinα
10 cze 17:36
Janek191:
Tw. sinusów
10 cze 17:36
nie mam poojęcia: dzięki MILA
10 cze 17:36
Janek191:
Tw. sinusów
10 cze 17:37
jakubs: | | 1 | |
Pamiętaj, że ten wzór leci trochę inaczej P= |
| *a*b*sina |
| | 2 | |
10 cze 17:38
Mila:
Zadałam pytanie, z jakich twierdzeń można skorzystać?
10 cze 17:41
Mila:

Z tw. cosinusów
(
√2)
2=(
√3)
2+a
2−2*a*
√3*cos45
2=3+a
2−a
√2*
√3
a
2−
√6a+1=0, a>0
Δ=6−4=2
| | √6−√2 | | √6+√2 | |
a= |
| lub a= |
| |
| | 2 | | 2 | |
10 cze 18:29