planimetria
dżasta: w trójkącie ABC dane są AB= √2 AC= √3 a kąt ABC = 45. Oblicz pole tego trókąta
mogę dorysować drugi trójkąt tak aby otrzymać trójkąt równoboczny i potem ze wzorów na tr równ?
10 cze 16:18
10 cze 16:35
jakubs: Ślepy jestem, to jest źle, bo inny kąt.
10 cze 16:36
dżasta: źle przepisałam, ACB = 45. to co teraz?
10 cze 16:37
jakubs: Ja kiepski z planimetrii jestem, ale można wyznaczyć trzeci bok z twierdzenia cosinusów,
następnie długość okręgu opisanego na tym trójkącie z twierdzenia sinusów i podstawić do wzoru
https://matematykaszkolna.pl/strona/541.html
10 cze 16:43
dżasta: nie chcę wchodzić w rozszerzenie
10 cze 16:45
Mila:
To co można stosować?
Tw. Pitagorasa?
Tw. sinusów
tw. cosinusów?
W której jesteś klasie?
10 cze 17:33