Funkcja rosnąca
piiiiip: Czy dobrze to jest?
Miejscem zerowym funkcji f(x)=ax
2+2x−4 jest liczba −2. Wyznacz przedział w którym funkcja jest
rosnąca.
f(−2)=a(−2)
2+2(−2)−4=4a−4−4
f(−2)=4a−8
0=4a−8 /8
8=4a
2=a
i dalej nie wiem
10 cze 14:51
J: | | 1 | |
Dobrze ... a = 2 , gałęzie do góry , xw = − |
| , czyli maleje w (−∞,−0.5) , rośnie w |
| | 2 | |
(−0.5,+
∞)
10 cze 14:56
jakubs: Dobrze
I masz f(x)=2x2+2x−4
Czyli parabola skierowana ramionami do góry, a więc funkcja będzie rosnąca od pierwszej
współrzędnej wierzchołka paraboli do nieskończoności.
10 cze 14:56
10 cze 14:57
Tadeusz:

... czyli Twoja funkcja to f(x)=2x
2+2x−4
Parabolka "uśmiechnięta" ... rosnąca od x
w do
∞
x
w=
10 cze 15:00
J: | | 1 | |
Już miał napisane xw = − |
| ..  |
| | 2 | |
10 cze 15:10