Rozkładanie wielomianu na czynniki.
tentyp: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozwiązać przykład ten poniżej i inne, podobne do niego?
x3 − 8 =
9 cze 22:06
9 cze 22:10
Mila:
x3−23=(x−2)*(x2+2*x+22)=(x−2)*(x2+2x+4)
9 cze 22:11
tentyp: więc to wyjdzie...
x3 − 8 = x3 − (3√8) = (x − 3√8) (x2 + 3√8x + ps3{64}) jakoś tak?
9 cze 22:26
tentyp: na końcu w nawiasie 3√64 − wybaczcie za błąd.
9 cze 22:26
Mila:
Przecież 3√8=2, to po co ta komplikacja w zapisie?
9 cze 22:28
sushi_ gg6397228:
a ile to jest
3√8 =?
3√64=?
9 cze 22:28
tentyp: naprawdę tego nie ogarniam, byłbym wdzięczny za jakieś wytłumaczenie...
9 cze 22:30
Mila:
3√8=2 bo 2*2*2=8
3√64=4, bo 4*4*4=64
9 cze 22:36
tentyp: chodziło mi o przykład, a nie o potęgowanie.
9 cze 22:37
Mila:
22:11 masz zrobione.
a3−b3=(a−b)*(a2+ab+b2)
9 cze 22:49
Mila:
np.
x3−27=x3−33=(x−3)*(x2+3x+9)
9 cze 22:51