geometria analityczna
omamo:
Dane są punkty A(−7, −3) B (5,3) i C ( 1,5)
−NAPISZ RÓWNANIE OKRĘGU O ŚREDNICY AB)
9 cze 21:22
9 cze 21:25
sushi_ gg6397228:
i gdzie lezy punkt C ?
9 cze 21:25
J:
Takich okręgów jest nieskończenie wiele...
| | 1 | |
Wybierz dowolny , o dowolnym środku i promieniu |
| IABI |
| | 2 | |
9 cze 21:25
omamo: dzięks
9 cze 21:28
Mila:

A(−7, −3) B (5,3) i C ( 1,5)
| | −7+5 | | −3+3 | |
S= |
| , |
| )=(−1,0) środek okręgu |
| | 2 | | 2 | |
r=|SB|=
√62+32=
√36+9=
√45=3
√5
(x+1)
2+y
2=45
9 cze 21:34
5-latek: Dobry wieczor
Milu

To teraz zobacz co napisala
Mila i co ja napisalem w poprzednim poscie (nalezalo znac
odpowiednie wzory
9 cze 21:38
Mila:
2) Symetralna AB:
Symetralna odcinak AB to zbiór wszystkich punktów jednakowo odległych od końców odcinka AB
P(x,y) − dowolny punkt symetralnej AB
|AP|=|BP|
√(x+7)2+(y+3)2=√x−5)2+(y−3)2 /2
(x+7)2+(y+3)2=(x−5)2+(y−3)2
x2+14x+49+y2+6y+9=x2−10x+25+y2−6y+9⇔
14x+49+6y=−10x+25−6y
24x+24=−12y
y=−2x−2 symetralna AB
================
9 cze 21:45
Mila:

2) symetralna AB:
s:
y=−2x−2
=============
3) napisz równanie środkowej CS
C=(1,5)
S=(−1,0)
prosta CS:
y=ax+b
5=1a+b
0=−a+b dodaję stronami
2b=5
b=U{5}[2}
| | 5 | | 5 | |
y= |
| x+ |
| równanie prostej zawierającej środkową CS, S∊AB |
| | 2 | | 2 | |
=============================================
9 cze 21:57
Lukas:
A równanie okręgu
a) opisanaego na trójkącie o jakiś tam punktach
b) wpisanego w trójkąt ?
9 cze 21:59
omamo: Mila a skąd ta 6 i 3?:< (równanie okregu)
9 cze 22:13
Mila:

S=(−1,0) B=(5,3)
Metoda geometryczna.
Liczysz długość odcinka SB z tw. Pitagorasa, popatrz na rysunek, SB jest przeciwprostokątną.
Albo z definicji długości odcinka w układzie wsp.
SB|=
√(5−(−1))2+(3−0)2=
√62+32 =
√45
9 cze 22:20
omamo: Mila jak by co to już wiem z wzoru na odleśłośc dwoch pkt od siebie
dziena

D
9 cze 22:25
Mila:
To dobrze, ale w takim razie powinnaś wiedziec skąd ta 6 i 3.
9 cze 22:26
omamo: taaak

juz to mam
9 cze 22:28