geometria analityczna
omamo: Dane są punkty A(−7, −3) B (5,3) i C ( 1,5)
−napisz równanie symetralnej AB
−napisz równanie środkowej CS
−NAPISZ RÓWNANIE OKRĘGU O ŚREDNICY AB ( szczególnie nie rozumiem o co tu chodzi)
9 cze 19:17
5-latek: Napisz rownanie okregu
Wyznaczasz srodek S(xs,ys) odcinka |AB|
Dlugosc |AS| lub |SB| to promien
Rowmanie okregu w postaci kanonicznej jest takie
(x−xs)2+(y−ys)2=r2
9 cze 19:24
omamo: tyle sama wiem
9 cze 19:36
omamo: chodzi mi o rozwiązanie, o które prosze.
9 cze 19:37
5-latek: Skoro tyle sama wiedzialas to czemu piszsesz szczegolnie nie rozumiem o co tu chodzi?
Wobec tego znajdz odpoweidnie wzory w ksiazce i licz
9 cze 19:44
PW: Symetralna odcinka AB to zbiór punktów P= (x,y), dla których
|PA| = |BP|.
ale tyle sama wiesz.
9 cze 19:57
omamo: heheh dzięki za pomoc
9 cze 21:14
omamo: PW chodzi mi o ost punkt a nie symetralna
9 cze 21:14
PW: Należysz do tych osób, które po każdej odpowiedzi piszą: tyle to ja wiem, idzie o co innego.
Dostałaś dwie rzeczowe odpowiedzi, nie traćmy życia na głupstwa.
9 cze 21:20
omamo: PW oki oki.. bo nie znalazłam się tu aby się domyślać chce się czegoś konkretnego nauczyć
9 cze 21:28
omamo: a mam takie pytanie.. dlaczego jak chcemy obliczyć prostopadła do odcinka do bierzemy prostą o
równaniu np. x−2y+1=0 a nie y=1/2x +1/2

mam tak w zeszycie i nie ograniam
9 cze 21:30
5-latek: Ax+By+C=0 jaka to jest postac prostej ? wiec x−2y+1=0 to jaka postac ?
a ta y=0,5x+0,5 ?
Teraz zobacz czy przy przejsciu z jednej na druga nie otrzymasz to samo
9 cze 21:34
omamo: czyli można stosować zamiennie?
9 cze 21:36
PW: Nie umiem odpowiedzieć − nie podałaś jaki to odcinek. Oba równania oznaczają tę samą prostą:
| | 1 | | 1 | |
x − 2y + 1 = 0 ⇔ 2y = x+ 1 ⇔ y = |
| x + |
| |
| | 2 | | 2 | |
9 cze 21:36
5-latek: I jeszce jedno. jak chcesz sie czegos konkretynego nauczyc to zajrzyj do ksiazki . tam sa
wszystkie potrzebne Tobie wiadomosci a jesli czegos nie rozumiesz to wtedy pytaj (albo pytaj
swojego nauczyciela .
9 cze 21:41
omamo: hmmm. nie podoba mi się 5−latek w jaki sposób mnie traktujesz... to,że nie masz problemów z
matmą, nie znaczy,że możesz się w ten sposób zachowywać.. bardzo mnie uraziło Twoje
zachowanie. następnym razem jak zobaczysz nick "omamo" nie reaguj bardzo prosze
9 cze 21:55
5-latek: A w ktorym momencie (pokaz mi ja cie urazilem lub obrazilem ?
czy to ze kazalem CI zagladac do ksiazki to uwazasz ze obraze ?
No bez przesady .
9 cze 22:05
omamo: tak, i ton Twojej wypowiedzi.. fakt jest cienka z matmy.. ale chyba ta strona jest dla takich
osób

/
9 cze 22:14