matematykaszkolna.pl
geometria analityczna omamo: Dane są punkty A(−7, −3) B (5,3) i C ( 1,5) −napisz równanie symetralnej AB −napisz równanie środkowej CS −NAPISZ RÓWNANIE OKRĘGU O ŚREDNICY AB ( szczególnie nie rozumiem o co tu chodzi)
9 cze 19:17
5-latek: Napisz rownanie okregu Wyznaczasz srodek S(xs,ys) odcinka |AB| Dlugosc |AS| lub |SB| to promien Rowmanie okregu w postaci kanonicznej jest takie (x−xs)2+(y−ys)2=r2
9 cze 19:24
omamo: tyle sama wiem
9 cze 19:36
omamo: chodzi mi o rozwiązanie, o które prosze.
9 cze 19:37
5-latek: Skoro tyle sama wiedzialas to czemu piszsesz szczegolnie nie rozumiem o co tu chodzi? Wobec tego znajdz odpoweidnie wzory w ksiazce i licz
9 cze 19:44
PW: Symetralna odcinka AB to zbiór punktów P= (x,y), dla których |PA| = |BP|. ale tyle sama wiesz.
9 cze 19:57
omamo: heheh dzięki za pomoc
9 cze 21:14
omamo: PW chodzi mi o ost punkt a nie symetralna
9 cze 21:14
PW: Należysz do tych osób, które po każdej odpowiedzi piszą: tyle to ja wiem, idzie o co innego. Dostałaś dwie rzeczowe odpowiedzi, nie traćmy życia na głupstwa.
9 cze 21:20
omamo: PW oki oki.. bo nie znalazłam się tu aby się domyślać chce się czegoś konkretnego nauczyć
9 cze 21:28
omamo: a mam takie pytanie.. dlaczego jak chcemy obliczyć prostopadła do odcinka do bierzemy prostą o równaniu np. x−2y+1=0 a nie y=1/2x +1/2 mam tak w zeszycie i nie ograniam
9 cze 21:30
5-latek: Ax+By+C=0 jaka to jest postac prostej ? wiec x−2y+1=0 to jaka postac ? a ta y=0,5x+0,5 ? Teraz zobacz czy przy przejsciu z jednej na druga nie otrzymasz to samo
9 cze 21:34
omamo: czyli można stosować zamiennie?
9 cze 21:36
PW: Nie umiem odpowiedzieć − nie podałaś jaki to odcinek. Oba równania oznaczają tę samą prostą:
 1 1 
x − 2y + 1 = 0 ⇔ 2y = x+ 1 ⇔ y =

x +

2 2 
9 cze 21:36
5-latek: I jeszce jedno. jak chcesz sie czegos konkretynego nauczyc to zajrzyj do ksiazki . tam sa wszystkie potrzebne Tobie wiadomosci a jesli czegos nie rozumiesz to wtedy pytaj (albo pytaj swojego nauczyciela .
9 cze 21:41
omamo: hmmm. nie podoba mi się 5−latek w jaki sposób mnie traktujesz... to,że nie masz problemów z matmą, nie znaczy,że możesz się w ten sposób zachowywać.. bardzo mnie uraziło Twoje zachowanie. następnym razem jak zobaczysz nick "omamo" nie reaguj bardzo prosze
9 cze 21:55
5-latek: A w ktorym momencie (pokaz mi ja cie urazilem lub obrazilem ? czy to ze kazalem CI zagladac do ksiazki to uwazasz ze obraze ? No bez przesady .
9 cze 22:05
omamo: tak, i ton Twojej wypowiedzi.. fakt jest cienka z matmy.. ale chyba ta strona jest dla takich osób /
9 cze 22:14