prosze o szybka pomoc
Julia!: Dla jakiej wartości parametru m prosta 3x+2y=0 jest równoległa do prostej:
a) mx+6y+7=0
b) 3mx+(m2+1)y−5=0
9 cze 19:15
9 cze 19:16
Lukas:
A1B2−A2b1=0
3*6−2m=0
18−2m=0
−2m=−18
m=9
b) podobnie
9 cze 19:18
5-latek: Funkcja liniowa jest malejaca kiedy wspolczynnik ktory stoi przy x jest <0
9 cze 19:18
Lukas:
5−latek tu nie pytają o funkcję malejącą
9 cze 19:18
5-latek: Ojjj nie ten temat
9 cze 19:19
5-latek: czy ogarniasz juz te funkcje kwadratowe z wartoscia bezwzgledna ?
9 cze 19:20
Julia!: Proszę również o b niestety nie umieem tego zrobić
9 cze 19:23
9 cze 19:28
5-latek: Inny sposob niz podal Lukas (zobaczymy jak z liczeniem
3x+2y=0 jest to postac ogolna prostej
napisz z tej postaci postac kierunkowa tej prostej czyli y= czemu ?
9 cze 19:30
Lukas:
Mój sposób jest o wiele szybszy i nie trzeba nic przekształcać tylko nikt z tego nie korzysta
9 cze 19:33
Julia!: Gdybym umialam matme na 100% bym go wykorzystala
9 cze 19:36
Lukas:
co trudnego jest w podstawieniu do wzoru
9 cze 19:37
Julia!: Obliczenie go
9 cze 19:37
Lukas:
Nie każdy musi mieć maturę
9 cze 19:39
5-latek: Lukas ja wiem ze ten sposob jest prosciejszy (podstawic do wzoru
Ale chce zobaczyc jak u niej z liczeniem
9 cze 19:40
Julia!: No nie każdy wystarczy mi ze to zdam
9 cze 19:40
5-latek: Wobec tego masz wzor i postaw do niego dane skoro jest problem z obliczeniem
9 cze 19:41
5-latek: I tak to wlasnie wyglada . Nie rozumiem, nie ogarniam
Ale jesli przychodzi cos samemu policzyc to nie (najlepiej gotowe rozwiazanie
9 cze 19:50
Julia!: No niestety...
9 cze 19:53
5-latek: Masz takie rownania
3x+2y=0
3mx+(m2+1)y−5=0
Napisz ile wynosza wspolczynniki A1 A2 B1 ,B2
na poczatek pomoge
A1=3 i B1=2 (ogolnie A to co stoi przy x a B to co stoi pyzy y
Napisz teraz ile wynosi wspolczynnik A2 i B2 (wypisz to z rownania drugiej prostej
9 cze 20:00
5-latek: Zaraz wroce
9 cze 20:00
Julia!: A
2=4?
B
2=−5?
Nm pojęcia
9 cze 20:11
5-latek: Przeciez widac ze A2=3m bo 3m stoi przy x tak samo B2= m2+1 bo m2+1 stoi przy y
Teraz wzor A1*B2−A2*B1=0 podstaw do wzoru i policz z tego m
Julia zwlaszcza ze piszse dla jakiego m wiec to m musi gdzies wystepowac
9 cze 20:23
Julia!: 3*2−3m*m2+1=0
6−4m2=0
4m2=−6
m=3
Nie wiem za głupia na toi jestem...
9 cze 20:52
5-latek: A1=3 A2=3m
B1= 2 B2= m2+1
A1*B2−A2*B1=0
3*(m2+1)−3m*2=0
3m2+3−6m=0 (porzadkujemy toz eby bylo lepiej widac
3m2−6m+3=0 (rozwiaz teaz to rownanie kwadratowe
9 cze 20:58
Julia!: :(
9 cze 21:35
5-latek:
No nie . Zartujesz chyba ?
9 cze 21:45
Julia!: Wlasnie nie matma u mnie leży to jest nawet mniej niz 0
9 cze 21:47
5-latek: 3m2−6m+3=0 (podzielmy to rownanie przez 3
m2−2m+1=0 −−widzisz tu wzor skoroconego mnozenia ? (a−b)2=a2−2ab+b2 czyli (m−1)2=0
bo (m−1)2=m22m+1 wiec (m−1)2=0 to m−1=0 to m= 1
albo jesli nie widzisz wzoru skroconego mnozenia to
m2−2m+1=0 gdzie a=1 b=−2 c=1
Delta = b2−4ac to delta = (−2)2−4*1*1=4−4=0
to m= ......(zobacz do ksiazki jaki jest wzor ma miejsce zerowe rownania kwadratowego gdy delta
=0
i policz
9 cze 21:59
Julia!: Dzięki wielkie za chęci ale ja tego nie ogrne wiem jestem głupia −.−
9 cze 22:16
5-latek: Pamietaj ze 10 razy powtarzane klasmstwo staje sie prawda
Wiec nie wmawiaj sobie ze jestes glupia tylko wez sie do porzadnej roboty i zacznij liczyc
przyklady .
Musisz ich troche zrobic zeby zalapac . Tylko trzeba chciec
Tu masz link do funkcji kwadratowej
https://matematykaszkolna.pl/strona/3413.html
Zobacz jak sie rozwiazuje rownania i nierownosci
kwadratowe . Powodzenia
9 cze 22:21
5-latek: Jeszce jedno . Poszukaj sobie . sa takie zeszyty Korepetycje z matematyki wydawnictwa Greg
(jest ich 7 ) i jest to tzw biala seria . Masz tam wszystkie dzialy .Tam jest pokazane jak
sie rozwiazuje takie zadania z objasniem
9 cze 22:30
zawodus: Najprościej powiedzieć, że jest się głupim. Zastanawiał się jakim cudem wy zdajecie do liceum?
Coś przecież trzeba umieć z tej matematyki...
9 cze 22:40
5-latek: Witaj

Dostalem dzisiaj ta ksiazke O teorii relacji . Jutro ja sobie poczytam
9 cze 22:45
9 cze 22:48
5-latek: Czesc

Widzisz a to chytruska . napisala drugi post
9 cze 22:51
daras: zawodus do liceum się nie zdaje, do liceum się idzie, bo...nie ma gdzie indziej
niby po co poprzekształcali byle gary i krawieckie w LO ? kiedyś na miasto wojewódzkie,
średniej wielkości wystarczały 3−5 liceów, z czego 1−2 były renomowane a teraz jest ich
kilkanaście

Wniosek: wszyscy musza się do nich dostać obojetnie jak zdadzą tzw. egzamin gimnazjalny
9 cze 22:52
zawodus: Tylko gdyby nie dopuszczali ich do egzaminu to byłoby inaczej, a gimnazjum to tylko
przechowalnia...
9 cze 22:55
5-latek: Nie mamy na to wplywu. Dopoki sie nie zmiemi podejscie do ksztalcena to tak bedzie dalej
Mysle ze tak jest wygodnie w MEN i szybko sie to nie zmieni
9 cze 23:01
Julia!: A może ktoś po prostu jest po wypadku ma problemy zdrowotne i nie przyswaja dobrze wiedzy?...
Łatwiej mi powiedzieć jestem. Głupia niż tłumaczyć każdemu co sie stało...
9 cze 23:05
daras: to błąd
10 cze 08:00