Funkcje! Bardzo proszę o szybką odpowiedź muszę to zaliczyć!
marlc: Dla jakiej wartości parametru m prosta 3x+2y=0 jest równoległa do prostej:
a) mx+6y+7=0
b) 3mx+(m2+1)y−5=0
9 cze 08:44
zawodus: kiedy dwie proste są równoległe? Masz wszystkie w postaci ogólnej
9 cze 08:46
marlc: Tak mam zadanie w książce ^^
9 cze 08:49
zawodus: dobrze, a masz kartę wzorów?
9 cze 08:51
lenka: Prosta A
1x+B
1y+C
1=0 oraz A
2x+B
2y+C
2=0 są:
Równolegle wtedy i tylko wtedy gdy A
1B
2−A
2B
1=0
Prostopadłe wtedy i tylko wtedy gdy A
1A
2+B
1B
2=0
Jeśli to o to chodzi
9 cze 08:55
.: Mogę liczyć na pomoc?
9 cze 10:24
9 cze 10:29
.: Przecież tu jest inaczej
9 cze 10:31
9 cze 10:32
Hugo: Dwie proste są równoległe ⇔ współczynnik a jest taki sam a znak b różny .
y=ax+b
y=ax+2b
I tu masz dowolne równoległe gdzie a,b ≠ 0
9 cze 10:34