Funkcje-zaliczam proszę o pomoc!
lenka: Dla jakiej wartości parametru m prosta x+4y−9=0 jest prostopadła do prostej:
a) (6m+1)x+y−8=0
b) 16mx+(m2+4)y+13=0
9 cze 08:51
zawodus: masz kartę wzorów?
9 cze 08:54
lenka: Prosta A1x+B1y+C1=0 oraz A2x+B2y+C2=0 są:
Równolegle wtedy i tylko wtedy gdy A1B2−A2B1=0
Prostopadłe wtedy i tylko wtedy gdy A1A2+B1B2=0
O to chodzi?
9 cze 08:59
zawodus: tak.
9 cze 09:13
lenka: Proszę o pomoc
9 cze 09:28
J:
| | 1 | | 9 | |
Podana prosta: x + 4y − 9 = 0 ⇔ 4y = − x + 9 ⇔ y = − |
| x + |
| , zatem :
|
| | 4 | | 4 | |
a) y = − (6m +1)x + 8 , aby była prostopadła musi być : −(6m +1 ) = 4 ... oblicz m
9 cze 09:51
lenka: Niestety nic z tego nie umiem obliczać
9 cze 09:55
J: | | 5 | |
No to nie jest dobrze... − 6m − 1 = 4 ⇔ − 6m = 4 + 1 ⇔ −6m = 5 ⇔ m = − |
| |
| | 6 | |
9 cze 10:00
lenka: Dziękuje
9 cze 10:03
J:
| | 16m | | 13 | |
b) (m2+4)y = − 16mx − 13 ⇔ y = − |
| x − |
| i warunek:
|
| | m2+4 | | m2+4 | |
| | 16m | | b | | 16 | |
− |
| = 4 ⇔ 4m2 + 16 + 16m = 0 , Δ = 0 , m = − |
| = − |
| = −2
|
| | m2+4 | | 2a | | 8 | |
9 cze 10:14