Pochodna
Blue: Wyznacz pochodną funkcji sinxcosx
Mógłby to ktoś rozpisać?
8 cze 22:15
sushi_ gg6397228:
jakie mamy działanie ?
8 cze 22:16
Blue: wyszło mi cos
2 − sin
2 , ale w odpowiedziach mam inaczej i nie wiem, co robię źle, tak więc
proszę rozpisz, jeśli możesz, bo wiem, jak to liczyć
8 cze 22:18
Blue: cos2x−sin2x
8 cze 22:19
sushi_ gg6397228:
pewnie napisali cos 2x
8 cze 22:20
8 cze 22:20
PW: | | 1 | |
Po prostu sinxcosx |
| sin(2x) − różniczkuj to. |
| | 2 | |
8 cze 22:22
Blue: niee właśnie, jest 2os2x −1
8 cze 22:22
Blue: nie czaje
8 cze 22:23
sushi_ gg6397228:
a 1 trygonometryczną znasz ?
8 cze 22:24
Blue: Może ktoś to jasno wytłumaczyć

Robiłam tak, jak pisze zombi i wyszedł mi inny wynik niż w
odpowiedziach
8 cze 22:24
Blue: znammm, aaa czyli tam zamiast sin
2x jest 1−cos
2x , no tak

już czaje, dzięki
8 cze 22:25
Blue: ale mogłoby też zostać w mojej postaci, nie?
8 cze 22:25
zombi: cos2x − sin2x = cos2x − (1 − cos2x) = ...
8 cze 22:25
zombi: Mogłoby.
8 cze 22:25
Eta:
cos(2x)=
2cos2x−1=
1−2sin2x =
cos2x−sin2x
8 cze 22:26
Mila:
Masz taki sam wynik, w innej postaci, przećwicz, tożsamości trygonometryczne.
1) cos2x−sin2x=cos2x−(1−cos2x)=2cos2x−1
albo tak:
2)cos2x−sin2x=cos(2x)
albo tak:
3)
cos2x−sin2x=1−sin2x−sin2x=1−2sin2x
8 cze 22:29
Blue: Ok, dzięki wszystkim
8 cze 22:29