proszę o rozwiązanie
michał: wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = 1+ 2 /( x+3) + 22/ ( x+ 3) 2 + ....... a następnie
a narysuj wykres funkcji f
b podaj zbiór wartości funkcji
8 cze 17:41
8 cze 17:56
michał: ale wynik to Df = (− nieskończoność , −5) ∪ ( −1, + nieskończności )
a wzór to f(x) = 2 / ( x+1) + 1
nie wiem jak do tego dojść, proszę o wyjaśnienie
8 cze 18:58
kochanus_niepospolitus:
zauważ że funkcja ta to nic innego jak suma nieskończonego szeregu geometrycznego
wiedząc to co możesz zrobić
8 cze 18:59
kochanus_niepospolitus:
podpowiedź −−− zajrzeć na stronkę którą Zombi ci podał
8 cze 19:00
Janek191:
a
1 = 1
więc
| 2 | |
| < 1 ⇒ 2 < x + 3 ⇒ x > − 1 |
| x + 3 | |
| | 2 | |
− 1 < |
| ⇒ x < − 5 lub x > − 3 |
| | x + 3 | |
zatem
x ∊ ( −
∞; − 5) ∪ ( − 1 ; +
∞ )
| | a1 | | 1 | | 2 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| + 1 |
| | 1 − q | | 1 − 2x + 3 | | x + 1 | |
8 cze 19:14
Janek191:
a
1 = 1
więc
| 2 | |
| < 1 ⇒ 2 < x + 3 ⇒ x > − 1 |
| x + 3 | |
| | 2 | |
− 1 < |
| ⇒ x < − 5 lub x > − 3 |
| | x + 3 | |
zatem
x ∊ ( −
∞; − 5) ∪ ( − 1 ; +
∞ )
| | a1 | | 1 | | 2 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| + 1 |
| | 1 − q | | 1 − 2x + 3 | | x + 1 | |
8 cze 19:14
michał:
8 cze 20:04
michał: dziękuję bardzo za wyjaśnienie
8 cze 21:10