prosze o pomoc
nozz: 1. Oblicz sume liczb −7+(−3)+1+5+9+.......+2641=
2. W ciagu arytmetycznym a6=40 a18=16 oblicz a1 i r
3. Ciag jest arytmetyczny uzupelnij woolne miejsca ,9,−6,,_
4. Ktore wyrazy ciagu a1=n2 −43n+220 sa mniejsze od 100
8 cze 10:29
Hajtowy:
Zadanie 2
a
1+5r=40 ⇒ a
1=40−5r
a
1+17r=16 ⇒ 40−5r+17r=16 ⇒ 12r = −24 ⇒ r = −2
r=−2
a
1=40−5*(−2) = ...
Zadanie 3
2b=a+c
a , b , c
9, −6, c
−12=9+c
−21=c
Puste miejsce ... −21
8 cze 10:32
Hajtowy:
Zadanie 1
−7, −3, 1 ...
To jakie tutaj jest
r ?

Poczytaj
264 tę stronę, może Ci coś da do myślenia
8 cze 10:34
nozz: no wlasnie trzeba obliczyc
8 cze 10:40
5-latek: A nie mozesz sam pomyslec
Zadanie nr 1 . Napisz jaki jest wzor na sume n poczatkowych wyrazow w ciagu arytmetycznym
8 cze 10:50
nozz: no myslalem ze moge liczyc na pomoc ale sie mylilem
8 cze 11:12
Hajtowy: Pomoc? Ty chcesz gotowca

a
n=a
1+(n−1)*r
Licz!
8 cze 11:20