Oblicz
Ewa: Jeśli mam nierówność 2x2 −2x−1< 4x2+2x+3
to mogę skreślić te 2x i −2x ?
7 cze 22:35
Lukas:
Nie ?
Jak przeniesiesz na drugą stronę to zmieniasz znak ...
7 cze 22:37
Ewa: −2x2 −4x <4
to jak to rozwiązać ?
7 cze 22:38
Hajtowy:
4x
2+2x+3 > 2x
2−2x−1
2x
2+4x+4 > 0
x
2+2x+2 > 0
Δ=b
2−4ac
Więcej info
93
7 cze 22:42
Michał: 4 przerzuć na lewo.
I zwiń wzorem skróconego mnożenia...
7 cze 22:42
Ewa: tylko że ja chodze do 1 gim ,takich rzeczy nie widziałam
7 cze 22:42
Hajtowy: No to już wiesz
7 cze 22:43
Ewa: dzięki Michał
7 cze 22:43
Michał:
7 cze 22:44
Hajtowy: Nie każdy wpadnie na wzór... a jak nie wpadnie to niech policzy

(x+1)
2+1
7 cze 22:44
Ewa: dobra jednak nie wiem
7 cze 22:45
Michał: Masz rację @Hajtowy

Też najpierw rzuciło mi się r. kwadratowe
7 cze 22:46
Michał: 2x2 + 4x + 4 >0
4 − b2
b=2
2x2 − a2
a = 2x
7 cze 22:47
Michał: Chociaz nie.
7 cze 22:47
7 cze 22:47
Hajtowy:
Ale zwinąłem Ci to też do wzoru skróconego mnożenia
x2+2x+2 ⇔ (x+1)2+1
7 cze 22:48
Michał: Własnie .
Tak jak Hajtowy
7 cze 22:49
Ewa: takich rzeczy się wymaga w 1 gim ?
7 cze 22:50
Michał: Identyczne zadanie pojawiło mi sie przedwczoraj na maturze próbnej po I Liceum
7 cze 22:50
Hajtowy: Zależy jak teraz uczą... Masz nową podstawę programową. Ale są tutaj nauczyciele którzy Ci
odpowiedzą na to pytanie

Wymagania wymaganiami ale to chyba istne chamstwo
7 cze 22:51
Hajtowy: Michał nie masz sie czym martwić. Matma nie jest aż taka straszna. Jak się jej nie chcesz
uczyć to będzie Twoim koszmarem
7 cze 22:52
Michał: Nie martwię

Nawet ją lubię. Lubię też zaglądać tutaj − mozna sie bardzo wiele nauczyć
7 cze 22:53
name: Idę nową podstawą, jestem w II LO, nic oprócz wydania nowych książek i okrzyknięcia to nową
podstawą aż tak się nie zmieniło. Może przeskoczyły pewne działy pomiędzy klasami ale szkołami
to na pewno nie

Ciekawe co to za podręcznik/zbiór.
7 cze 22:53
zawodus: Funkcja kwadratowa pojawia się w klasie 2.
Wzory skróconego mnożenia w pierwszej i tylko tak, lub poprzez grupowanie należałoby to
rozwiązać w klasie pierwszej
7 cze 22:54
Michał: A tak naprawdę dzisiejszy system edukacji w Polsce to jedno wielkie nieporozumienie, np.:
EGZAMIN którego nie można nie zdać.
7 cze 22:57
Hajtowy: Nowa podstawa = zarobek dla urzędasów ...

Tylko kasy chcą a pracować to kuźwa nie ma komu bo do 67 lat trzeba zapierd*****!
7 cze 22:57
Hajtowy: Michał mówisz tutaj o maturze 2014?

Zobacz polski
7 cze 22:57
name: Matura 2014 z matematyki na podstawie była na prawdę do ogarnięcia. Nie wiem jak tam polski, bo
tego akurat nie robiłem. No ale jeśli ktoś się nastawia na matmę to te 30% z polskiego jakoś
wyciągnie.
7 cze 22:59
name: @Hajtowy
Jeśli to prawda, że co 3 tegoroczny maturzysta nie zda to będzie ciekawie.Gdzieś też
przeczytałem, że podobno maturę 2014 specjalnie z niektórych przedmiotów utrudnili,aby za rok
dać jakieś łatwe, schematyczne zadania i wtedy wyjdzie na to, że ich reforma(która de facto
nic nie zmieniła) da świetne rezultaty i od razu podwyżki dla urzędasów.
7 cze 23:01
Michał: Widziałem widziałem

Nikt tego nie zda. Kolejny rok przyniesie owoce...
Losujemy pytanie na które należy odpowiedzieć − odpowiadasz idziesz dalej, nie odpowiesz
kiblujesz rok w domu...
"Urzędasy" zakładają że umiemy wszystko od szkoły podstawowej. W końcu jak przeszlibymy do
kolejnej klasy... To sie zdziwią za rok.
Dobrze, że nie jestem pierwszy podchodzącej do nowej matury , dobrze też ze mam bardzo cięta
polonistkę która czegoś nauczy , w przeciwieństwie do tych z gimnazjum...
7 cze 23:01
Michał: @Name racja.
Ale dziwi mnie fakt, że młodzież jest coraz głupsza − nie oszukujmy się. Pytania z podstawy są
tak proste, że wystraczy samo logiczne myslenie, trochę faktów i tablica matematyczna.
Mój nauczyciel od matmy powtarza, że wszystko przez gimnazja. IV letnie licea były jedne z
najlepszych w Europie...
7 cze 23:04
name: @Michał mój nauczyciel z geografii mówi identycznie

Właśnie za duży jest przeskok z gimnazjum do liceum. Zresztą gimnazjum to nic za bardzo
pożytecznego.Nawet taka matma, w gim uczyli tylko schematycznych zadań gdzie podstawiałeś i
był wynik. A tu nagle w liceum taka odmiana. Polski to już w ogóle przepaść.
7 cze 23:06
Michał: Masz 100% rację. Zresztą oni też...
W gimnazjum na tzw lekcjach luźnych( jak my to mówiliśmy) − muzyka, plastyka oglądalismy
filmy...
A teraz oni zakładają że my znamy np biografię Chopina lub wiemy cos o sztuce. Kpiny.
7 cze 23:09
7 cze 23:10
Michał: Nie tutaj
7 cze 23:10