matematykaszkolna.pl
Oblicz Ewa: Jeśli mam nierówność 2x2 −2x−1< 4x2+2x+3 to mogę skreślić te 2x i −2x ?
7 cze 22:35
Lukas: Nie ? Jak przeniesiesz na drugą stronę to zmieniasz znak ...
7 cze 22:37
Ewa: −2x2 −4x <4 to jak to rozwiązać ?
7 cze 22:38
Hajtowy: 4x2+2x+3 > 2x2−2x−1 2x2+4x+4 > 0 x2+2x+2 > 0 Δ=b2−4ac
 −b−Δ 
x1=

2a 
 −b+Δ 
x2=

2a 
Więcej info 93 emotka
7 cze 22:42
Michał: 4 przerzuć na lewo. I zwiń wzorem skróconego mnożenia...
Ewa: tylko że ja chodze do 1 gim ,takich rzeczy nie widziałam emotka
Hajtowy: No to już wiesz emotka
7 cze 22:43
Ewa: dzięki Michał emotka
7 cze 22:43
Michał: emotka
7 cze 22:44
Hajtowy: Nie każdy wpadnie na wzór... a jak nie wpadnie to niech policzy emotka (x+1)2+1
7 cze 22:44
Ewa: dobra jednak nie wiem
7 cze 22:45
Michał: Masz rację @Hajtowy emotka Też najpierw rzuciło mi się r. kwadratowe emotka
7 cze 22:46
Michał: 2x2 + 4x + 4 >0 4 − b2 b=2 2x2 − a2 a = 2x
7 cze 22:47
Michał: Chociaz nie.
Hajtowy: rysunek Kontynuując moją myśl wcześniejszą... ... x2+2x+2 > 0 Δ=4−8=−4 Δ < 0 A więc brak miejsc zerowych A więc... https://www.youtube.com/watch?v=AGA_1HsP_C0&feature=kp
Hajtowy: Ale zwinąłem Ci to też do wzoru skróconego mnożenia x2+2x+2(x+1)2+1
7 cze 22:48
Michał: Własnie . Tak jak Hajtowy emotka
7 cze 22:49
Ewa: takich rzeczy się wymaga w 1 gim ?
7 cze 22:50
Michał: Identyczne zadanie pojawiło mi sie przedwczoraj na maturze próbnej po I Liceum emotka
7 cze 22:50
Hajtowy: Zależy jak teraz uczą... Masz nową podstawę programową. Ale są tutaj nauczyciele którzy Ci odpowiedzą na to pytanie emotka Wymagania wymaganiami ale to chyba istne chamstwo
7 cze 22:51
Hajtowy: Michał nie masz sie czym martwić. Matma nie jest aż taka straszna. Jak się jej nie chcesz uczyć to będzie Twoim koszmarem
7 cze 22:52
Michał: Nie martwię emotka Nawet ją lubię. Lubię też zaglądać tutaj − mozna sie bardzo wiele nauczyć emotka
7 cze 22:53
name: Idę nową podstawą, jestem w II LO, nic oprócz wydania nowych książek i okrzyknięcia to nową podstawą aż tak się nie zmieniło. Może przeskoczyły pewne działy pomiędzy klasami ale szkołami to na pewno nie Ciekawe co to za podręcznik/zbiór.
7 cze 22:53
zawodus: Funkcja kwadratowa pojawia się w klasie 2. Wzory skróconego mnożenia w pierwszej i tylko tak, lub poprzez grupowanie należałoby to rozwiązać w klasie pierwszej emotka
7 cze 22:54
Michał: A tak naprawdę dzisiejszy system edukacji w Polsce to jedno wielkie nieporozumienie, np.: EGZAMIN którego nie można nie zdać.
7 cze 22:57
Hajtowy: Nowa podstawa = zarobek dla urzędasów ... Tylko kasy chcą a pracować to kuźwa nie ma komu bo do 67 lat trzeba zapierd*****!
Hajtowy: Michał mówisz tutaj o maturze 2014? Zobacz polski emotka
name: Matura 2014 z matematyki na podstawie była na prawdę do ogarnięcia. Nie wiem jak tam polski, bo tego akurat nie robiłem. No ale jeśli ktoś się nastawia na matmę to te 30% z polskiego jakoś wyciągnie.
7 cze 22:59
name: @Hajtowy Jeśli to prawda, że co 3 tegoroczny maturzysta nie zda to będzie ciekawie.Gdzieś też przeczytałem, że podobno maturę 2014 specjalnie z niektórych przedmiotów utrudnili,aby za rok dać jakieś łatwe, schematyczne zadania i wtedy wyjdzie na to, że ich reforma(która de facto nic nie zmieniła) da świetne rezultaty i od razu podwyżki dla urzędasów.
7 cze 23:01
Michał: Widziałem widziałem emotka Nikt tego nie zda. Kolejny rok przyniesie owoce... Losujemy pytanie na które należy odpowiedzieć − odpowiadasz idziesz dalej, nie odpowiesz kiblujesz rok w domu... "Urzędasy" zakładają że umiemy wszystko od szkoły podstawowej. W końcu jak przeszlibymy do kolejnej klasy... To sie zdziwią za rok. Dobrze, że nie jestem pierwszy podchodzącej do nowej matury , dobrze też ze mam bardzo cięta polonistkę która czegoś nauczy , w przeciwieństwie do tych z gimnazjum...
7 cze 23:01
Michał: @Name racja. Ale dziwi mnie fakt, że młodzież jest coraz głupsza − nie oszukujmy się. Pytania z podstawy są tak proste, że wystraczy samo logiczne myslenie, trochę faktów i tablica matematyczna. Mój nauczyciel od matmy powtarza, że wszystko przez gimnazja. IV letnie licea były jedne z najlepszych w Europie...
7 cze 23:04
name: @Michał mój nauczyciel z geografii mówi identycznie Właśnie za duży jest przeskok z gimnazjum do liceum. Zresztą gimnazjum to nic za bardzo pożytecznego.Nawet taka matma, w gim uczyli tylko schematycznych zadań gdzie podstawiałeś i był wynik. A tu nagle w liceum taka odmiana. Polski to już w ogóle przepaść.
7 cze 23:06
Michał: Masz 100% rację. Zresztą oni też... W gimnazjum na tzw lekcjach luźnych( jak my to mówiliśmy) − muzyka, plastyka oglądalismy filmy... A teraz oni zakładają że my znamy np biografię Chopina lub wiemy cos o sztuce. Kpiny.
7 cze 23:09
Michał: Trzymaj : My pisaliśmy z tego > http://www.tomaszgrebski.pl/viewpage.php?page_id=468 Czerwiec emotka Możesz sobie przerobić, kto wie może trafisz na podobne emotka
7 cze 23:10
Michał: Nie tutaj emotka
7 cze 23:10