Oblicz
piorun: Zad 1 Dany jest ciąg an=n− n2 .Wskaż wartość wyrażenia an+1. ?
Zad 2 Wskaż osiemdziesiąty pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego którego pierwszy wyraz jest
równy − 3/5(ułamek) ,a różnica wynosi 0,02
Zad3 Liczby 7,x−5,y−2,−8 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego Liczba xy jest równa ?
7 cze 13:53
zawodus: wkład własny?
7 cze 13:54
piorun: Kompletnie tego nie rozumiem.
7 cze 13:57
piorun: Pomożesz ?
7 cze 14:04
zawodus: zadanie 1
w miejsce "n" wstawiasz "n+1" i liczysz
zadanie 2
poszukaj wzoru na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego
zadanie 3
poszukaj zależności pomiędzy trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego
7 cze 14:10
piorun: W zad1 mój błąd Dany jest ciąg an=n−n2 .Wskaż wartość wyrażenia an+1−an
W zad 2 obliczyłem wyszło mi − 3/5 (ułamek)
W zad 3 niewiem
7 cze 14:33
7 cze 14:36
piorun: Wiem że w zad1 powinno wyjść 2n ale nie mogę do tego dojść.
7 cze 14:48
piorun: Czy ktoś pomoże mi rozwiązać zad1 oraz 3
7 cze 15:45
piorun: ?
7 cze 17:50
Mila:
1) a
n=n− n
2
a
n+1=(n+1)−(n+1)
2=n+1−(n
2+2n+1)=n+1−n
2−2n−1=−n
2−n
a
n+1−a
n=−n
2−n−(n−n
2)=−n
2−n−n+n
2=−2n
a
81=a
1+(81−1)*r
| | −3 | | 2 | | −3 | | 16 | | −3 | | 8 | |
a81= |
| +80* |
| = |
| + |
| = |
| + |
| =1 |
| | 5 | | 100 | | 5 | | 10 | | 5 | | 5 | |
3)
za chwilę.
7 cze 18:06
Mila:
| | a+c | |
a,b,c trzy kolejne wyrazy c. a.⇔ b= |
| ⇔2b=a+c |
| | 2 | |
Liczby 7,x−5,y−2,−8 są kolejnymi wyrazami ciągu aryt.
2*(x−5)=7+y−2
2*(y−2)=x−5+(−8)
rozwiąż układ równań
7 cze 18:10
piorun: Ok dzięki lecz czy w zad 1 nie powinno wyjść 2n a w zadaniu 2 wzór to an=a1+(n−1)r
czyli a1=− 3/5 r=0,02
an=−3/5+(n+1)x2/100
an=−3/5+2/100n−2/100
an=−3/5
?
7 cze 19:29
piorun: ?
7 cze 19:44
Mila:
Zobacz na moje obliczenia, 18:06
2)
a
n=a
1+(n−1)*r
n=81 a Ty jakieś dziwne masz rachunki, bez sensu o godzinie 19:29.
Ma być:
| | −3 | | 2 | |
a81=a1+(81−1)*r= |
| +80* |
| |
| | 5 | | 100 | |
7 cze 19:49
piorun: Ok,rozumiem a w zadaniu 1 mam wynik 2n czy napewno będzie −2n ?
7 cze 19:54
Kaja: Mila dobrze policzyła
7 cze 19:58
Mila:

y=n−n
2
Dla n∊N
+
Ciąg jest malejący⇔
a
n+1−a
n<0
Sprawdź swoje obliczenia.
7 cze 20:02
piorun: ok,mój błąd

a,b,c trzy kolejne wyrazy c. a.⇔ b=
⇔2b=a+c
2
Liczby 7,x−5,y−2,−8 są kolejnymi wyrazami ciągu aryt.
2*(x−5)=7+y−2
2*(y−2)=x−5+(−8)
a ile tutaj wyniesie ?
7 cze 20:12
piorun: ?
7 cze 20:22
5-latek: uporzadkuj te dwa rownania najpierw a potem rozwiaz ten uklad rownan czyli
2x−10=y+5 drugie sam
7 cze 20:36
Mila:
Nie umiesz roazwiązać układu równań?
7 cze 20:38
Mila:
2*(x−5)=7+y−2
2*(y−2)=x−5+(−8)⇔
2x−10=5+y ⇔2x−y=15
2y−4=x−13 ⇔x−2y=9
x=9+2y podstawiam do pierwszego
2*(9+2y)−y=15
18+4y−y=15
3y=−3
y=−1
x=9+2*(−1)
x=7
odp.
x=7, y=−1,
7 cze 20:44
piorun:
Wolę gotowca
7 cze 20:45
Lukas:
Też masz gotowca... Wiem kto się podszywa i trochę to żałosne już jest
7 cze 20:46
Mila:
No to szkoda, że prostego układu nie rozwiążesz, co będzie na sprawdzianie?
7 cze 20:46
piorun: Ściąganie
7 cze 20:48
Mila:
A potem zmywak, gratuluję.
7 cze 20:49
Mila:
A chciałam Cię czegoś nauczyć.
7 cze 20:51
5-latek: Albo . To sukin......y .dali nieschematyczna mature
7 cze 20:52
5-latek: Dobry wieczor
Milu
Pozdrawiam .
Na razie przerabiam te przeksztalcenia izometryczne . Juz jest to troche ciezkie
7 cze 20:54