matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sprawdż czy ciąg(an) o wyeazie ogólnym jest geometryczny
Merry:
4
n
a
n
=
3
6 cze 19:14
jakubs:
https://matematykaszkolna.pl/strona/279.html
6 cze 19:22
Janek191:
4
n
a
n
=
3
więc
4
n +1
a
n+1
=
3
czyli
4
n+1
4
n
4
n+1
3
a
n +1
: a
n
=
:
=
*
= 4 = q
3
3
3
4
n
4
Ciąg ( a
n
) jest geometryczny: a
1
=
, q = 4
3
7 cze 07:01