szkicowanie prostych
pat0lzz: Dane sa proste K: Y=2x +6 i l: y= −2x−2. Naszkicuj proste k i l..
z pozoru zadanie niby latwe, ale cos mi nie wychodza te proste... robie tabelke za x podstawiam
jakas liczbe i lipa
6 cze 13:56
J:
Najprościej, znajdź punkty przecięcia z osiami OX i OY
6 cze 13:58
pat0lzz: ale jak? moglbys jasniej
6 cze 13:59
5-latek: najprosciej do wzoru funkcji wstawic za x=0 i policzyc y i tak sama za y=0 i wyliczyc x
masz dwa punkty wiec mozesz narysowac prosta
y=2x+6 zax=0 to y=2*0+6 to y=6
y=0 to 0=2x+6 to 0−6=2x to −6=2x to x= policz i narysuj wykres
takze pojdz do nauczyciela i zapytaj sie o czym mowi wspolczynnik b we wzxorze funkcji liniowej
y=ax+b . Dobrze?
6 cze 14:00
pat0lzz: a nie lepiej mi jest tabelke zrobic? na x wstawic dowolne liczby i obliczyc y? np x=2
2*2+6=8
6 cze 14:03
5-latek: Oczywiscie ze mozesz . tylko ze podstawiajac za x=0 i y=0 masz do policzenia prosciej
6 cze 14:06
J: Róbta co chceta ... byle wykres był dobry .. a poważnie, to najlepszą metodą jest ta, którą Ci
pokazaliśmy
6 cze 14:07
5-latek: 
)
6 cze 14:08
pat0lzz: czyli podstawiajac 0 za x − y do pierwszego wzoru wyjdzie
y=6
x=3
a w drugim
y=−2
x=−1
i miejsce przeciecia to jest rozwiazanie? dobrze to obliczylem?
6 cze 14:13
J: "małolat" .. spróbuj mu wytłumaczyć jaśniej, bo nie jarzy..
6 cze 14:20
pat0lzz: w sensie, ze y=6 i x=3 to jest jedna prosta
a y=−2 i x=−1 to druga prosta... chyba, ze sie jeb.. w obliczeniach
6 cze 14:23
J: Zróbmy tak, masz prostą y = 2x + 4 , wyznacz punkty przecięcia tej prostej z osiami OX i OY
6 cze 14:25
pat0lzz: y=2x+4 za x=0
y=2*0+4=4
y=2x+4 za y=0
0=2x+4
−2x=4 / : (−2)
x=−2
czyli na y bedzie 4 a na x −2 ? o to chodzi? xd
6 cze 14:28
J: Dokładnie... złapałeś ...
6 cze 14:30
pat0lzz: czyli tamto co podalem to jest dobrze zrobione zadanie?
6 cze 14:32
J: x = − 3
6 cze 14:37
pat0lzz: jak to...
0−2=−2x
2x=−2 /:2
x=−1 ?
6 cze 14:57
J: Mówię o Twoim przykładzie... jest OK, tylko x = − 3 , a nie 3
6 cze 14:59
pat0lzz: aha, ta pierwsza prosta tak?
0−6=2x
2x=−6 / : 2
x=−3 a no faktycznie

a teraz mam takie zadanie, bo te juz kumam.
Wyznacz rownania prostych w ktorych zawieraja sie boki trojkata o wierzcholkach A(−2 −3) B(1,
−6) C(9,6) rozumiem, ze te pierwsze liczby sa na x natomiast te drugie to na y, tak? jak tak,
to ok, bo narysowalem ten trojkat, no ale co dalej jak wyznaczych te proste
6 cze 15:04
6 cze 15:06
pat0lzz: Moglbys to podstawic? Bo nie moge sie polapac
6 cze 15:10
J:
Podstaw współrzędne punktów A i B do wzoru i wyznaczysz prostą AB
A(xa,ya) B(xb,yb)
6 cze 15:21