pochodna?
Olla: pochodna z (−x2+2)−1 to ?
−2x / (−x2+2)2 dobrze liczę?
5 cze 23:13
Hugo: chcialbym CI umieć pomoc ale tak mało wiem
5 cze 23:16
5 cze 23:16
ICSP: źle liczysz

Wynik bez minusa w liczniku
5 cze 23:23
5 cze 23:23
Hugo: Mila
5 cze 23:24
Olla: gdzie sie gubi ten minus?
6 cze 00:26
6 cze 00:33
Olla: eta ale zobacz
pochodna z −x2 + 2 = −2x
a w mianowniku zostaje (−x2+2)2
6 cze 00:37
Olla: czyli gdzie sie podzial − z licznika?
6 cze 00:37
6 cze 00:41
Piotr:
usunac
6 cze 00:43
6 cze 00:46
DziadekMróz:
| | 1 | |
y' = [ |
| ]' = ln(u) * u' = (1) ... |
| | u | |
u' = [−x
2 + 2]' = −2x
... (1) = ln(−x
2 + 2) * (−2x) = −2xln(−x
2 + 2)
6 cze 10:32
DziadekMróz:
żleeeeee, ja jak całkę policzyłem
6 cze 10:33