z tego mam sprawdzian rozwiążcie mi to dokładnie
szeryf: wyznacz znajdując współrzędne punktu na końcowym ramieniu kąta alfa równego 135 stopni wartości
funkcji trygonometryczny sinus, cosinus, tanges i cotanges
5 cze 21:05
daras: a kto cię wybrał szeryfie ?
5 cze 21:41
szeryf: hej pomóż mi to rozwiąać
5 cze 22:32
PW: Szeryfie, nie da się tego rozwiązać jednoznacznie, takich punków na końcowym ramieniu jest
nieskończenie wiele, bo "ramię" to półprosta. Można wziąć jeden z nich i do niego stosować
definicje poszczególnych funkcji trygonometrycznych.
5 cze 22:45
pigor: ..., 2 dni temu robiłem dokładnie takie zadanie
5 cze 22:48
hmmm: tak? a możesz mi go jeszcze raz napisać
5 cze 22:58
hmmm: proszę napisz mi te zadanie
5 cze 23:10
5 cze 23:12
Mila:

P(−1,1)
r=
√2
| | x | | −1 | | √2 | |
cos135= |
| = |
| =− |
| |
| | r | | √2 | | 2 | |
5 cze 23:19