pomocy rozwiążcie to
iza: wyznacz znajdując współrzędne punktu na końcowym ramieniu kąta alfa równego 135 stopni wartości
funkcji trygonometryczny sinus, cosinus, tanges i cotanges
4 cze 17:36
pigor: ... jest to punkt II−ej ćwiartki,
a więc np. (x,y) = (−1,1) i r =
√2,
wtedy
sin135
o =
yr =
12√2; cos135
o =
xr = −
12√2 ;
tg135
o =
yx =
1−1 = −1 = ctg135
o=
xy. .
4 cze 18:01
iza: przepraszam a ten cotangens nie ma wyniku, czy to −1/1=1
6 cze 18:39
Mila:
| | −1 | |
Nie, ma wartość (−1) , bo |
| =−1. |
| | 1 | |
6 cze 19:44