nierówności liniowe
incom: mam problem z narysowaniem wykresu gdy już oblicze nierówność, w którą stronę powinien iść
wekto?
5 cze 18:22
zawodus: problem w ogóle niezrozumiały
5 cze 18:24
incom: X3 +>9
X−9>
(x−3)(x+3)>0
x=3 x=−3
i teraz trzeba narysować wykres, no i właśnie nie rozumiem jak się go rysuje.
5 cze 18:43
incom: X2 +>9
X2−9>
(x−3)(x+3)>0
x=3 x=−3
i teraz trzeba narysować wykres, no i właśnie nie rozumiem jak się go rysuje.
5 cze 18:43
incom: incom: X2 +>9
X2−9>0
(x−3)(x+3)>0
x=3 x=−3
i teraz trzeba narysować wykres, no i właśnie nie rozumiem jak się go rysuje.
potrzebuje wyjaśnienia
5 cze 18:46
Radek: to jak ma być x2 czy x3 ?
5 cze 18:46
incom: x2
5 cze 18:48
5 cze 18:49
PW: Prawdę mówiąc podchodzisz do problemu źle. To jest nierówność, więc na napis
(x−3)(x+3) > 0
trzeba patrzeć tak: iloczyn dwóch czynników jest dodatni, więc oba są dodatnie, albo oba ujemne
( x−3 > 0 ∧ x+3 > 0 ) ⋁ ( x < 3 ∧ x+3 < 0 ),
czyli
x > 3 ⋁ x < − 3
− czy tu koniecznie trzeba coś rysować?
5 cze 19:16