Geometria Analityczna
Adam: 1.Wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach A=(2,−5),B=(−3,7)
2.Wyznacz punkty wspólne okręgu z osią x i y o rówaniu: x2+(y+3)2=25
5 cze 14:32
daras: 1. znajdź współrzędne środka odcinka a potem podstaw je do r−nia prostej
2.podstaw do r−nia okregu x = 0 a potem y = 0
5 cze 14:33
J:
1) Oblicz współrzędne środka odcinka AB , potem prosta prostopadła do prostej AB, przechodzaca
przez środek podcinka AB
2) Z osią OX .. podstaw y = 0
Z osią OY .. podstaw x = 0
5 cze 14:35
Adam: A możecie napisać jak obliczyć tę współrzędne ? Najlepiej całe rozwiązanie bo nie rozumiem tego
wcale a jutro sprawdzian
5 cze 14:41
J:
To jak Ty chcesz napisać ten sprawdzian, jak nic z tego nie rozumiesz ?
5 cze 14:45
Adam: No właśnie chcę żeby ktoś to rozwiązał żebym zrozumiał
5 cze 14:49
J: A to dzisiaj sie dowiedziałeś,że jutro sprawdzian ?
5 cze 14:53
Adam: A nie mógłbyś po prostu pomóc jak to rozumiesz ?
5 cze 14:54
5 cze 15:00
Łukasz: Sprawdźcie czy to dobrze zrobiłem to drugie zdanie punkty to : (4,0) (−4,0) (0,8) i (0,−2)
5 cze 15:22
J: (0,−2) ... źle
5 cze 15:25
Łukasz: Dlaczego ? A reszta dobrze ?
5 cze 15:56
J:
Tylko pierwsze dwa dobrze...
x = 0 .... (y+3)2 = 5 ⇔ y+3 = 5 lub y+3 = −5 ⇔ y = 2 lub y = −8 .. czyli: (0,2) (0,−8)
5 cze 16:12
Łukasz: A jak narysowałem koło na ukł. wsp. to właśnie wychodzi na y u góry 8 a na dole −2 góra i
dół koła ?
Jesteś taki dobry

to sprawdź mi jeszcze czy ta symetralna w pierwszym to y=−1/2x
+1.3/4(jeden i trzy czwarte) ?
5 cze 16:25
J: To żle narysowałeś ... srodek okręgu jest w punkcie S(0,−3) , a nie (0,3) ... i teraz narysuj.
5 cze 16:36
J: Symetralna źle.
5 cze 16:40
Łukasz: A drugie pomóż rozwiązać bo dobrze się uczę przy Tobie
5 cze 16:41
J:
5 cze 16:46
J:
| | 7+5 | | 12 | |
Wsp.kierunkowy prostej AB : a = |
| = − |
|
|
| | −3 − 2 | | 5 | |
| | 5 | | 5 | | 1 | |
Prosta prostopadła: y = |
| x + b oraz 1 = |
| *(− |
| ) + b .. i oblcz b |
| | 12 | | 12 | | 2 | |
5 cze 16:49
Łukasz: Tak drugie już poprawiłem i wiem gdzie zrobiłem błąd . A pomógłbyś zrobić to pierwsze bo nie
wiem
czemu ta symetralna źle wyszła ?
5 cze 16:50
miecio: znowu symetralna? wszędzie to jest...
5 cze 16:55
Łukasz: I jak jest obliczone to b (1 5/24) to już jest ta symetralna ?
Napisz rozwiązanie jak to robię źle żebym Ci już nie zawracał dupy
5 cze 17:03
J:
| | 5 | | 5 | | 29 | | 5 | | 29 | |
1 = − |
| + b ⇔ b = 1 + |
| = |
| ... symetralna: y = |
| x + |
| |
| | 24 | | 24 | | 24 | | 12 | | 24 | |
5 cze 17:06
Łukasz: I to jest już całe zadanie ?
5 cze 17:08
J: A co jeszcze chcesz liczyć ?
5 cze 17:11
Łukasz: No to Dzięki wielkie bardzo mi pomogłeś
5 cze 17:12