Oblicz calke nieoznaczona
serek: Bardzo prosze o pomoc, Oblicz calke nieoznaczoną.
Mam pytanie o całke ∫ex1/3 w sensie e do potegi pierwiastek 3 stopnia z x.
Probowalem przez częsci
v = ex1/3 u = 1
v = kosmos u = x
i tu juz sie gubilo wszystko, przez podstawienie probowalem t = sqrt(x) i podnosic do kwadratu
co tez prowadzilo do bledu. Nie mam pojecia jak sie za to wziasc.
Czy moglby ktos z nia pomoc sie uporac bo ja juz sie poddalem. Z gory dziekuje za pomoc.
5 cze 07:58
serek: zle wpisalem przyklad chodzilo mi o taki jak w opisie slownym
∫ex(1/3)
5 cze 07:59
never:
Całka ta wygląda tak?
∫e1/3x ?
5 cze 08:07
J:
Jesli Twoja całka ma postać: e3√x ( wykładnik = 3√x) , to jest poważny problem.
5 cze 08:20
serek: tak tak dokladnie tak wyglada ta całka
5 cze 11:03
J: Studiujesz ?
5 cze 11:15
serek: Tak, i wlasnie niedlugo kolos bedzie, a to jest zadanko z przykladowych ktore moga wystapic na
kolokwium.
5 cze 12:10
5 cze 12:18