Oblicz calke nieoznaczona
serek: Hej probowalem doslownie wszystkiego podstawiania, przez czesci probowalem przeksztalcac dana
calke i za nic nie moge jej zrobic, czy moglby ktos wyjasnik jak obliczyc ową całkę
∫sqrt(x−2) / x2−4x
najlepiej krok po kroku jakie sa przejscia?
Z gory dziekuje.
5 cze 01:07
Bogdan:
| | √x − 2 | | 2t2 dt | |
∫ |
| dx = ∫ |
| |
| | x(x − 4) | | (t2 + 2)((t − √2)(t + √2) | |
√x − 2 = t ⇒ x − 2 = t
2 ⇒ x = t
2 + 2, x − 4 = t
2 − 2 = (t −
√2)(t +
√2)
dx = 2t dt
dalej rozkład na ułamki proste
5 cze 01:41
serek: dziekuje najmocniej !

I mam ostatnie pytanie o całke ∫e
x1/3 w sensie e do potegi pierwiastek 3 stopnia z x.
5 cze 01:59
serek: Probowalem przez częsci
v = ex1/3 u = 1
v = kosmos u = x
i tu juz sie gubilo wszystko, przez podstawienie probowalem t = sqrt(x) i podnosic do kwadratu
co tez prowadzilo do bledu. Nie mam pojecia jak sie za to wziasc
5 cze 02:02
Bogdan:
∫e3√x dx = 3*∫ t2et dt i dalej przez części
podstawienie: 3√x = t ⇒ x = t3, dx = 3t2dt
5 cze 11:32
serek: dziekuje bardzo za pomoc bardzo sie przydala
5 cze 15:22