Wielomiany - zadania z parametrem
janesmith1997: Proszę o pomoc

Dla jakiej wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu w(x)=x
3+m
2*x
2−4m*x−5 przez
wielomian q(x)=x−2 jest liczbą ujemną?
5 cze 00:23
Saizou :
W(2)<0
rozwiąż to i masz rozwiązanie xd
5 cze 00:28
janesmith1997: no podstawiłam i wyszło m1=1/2 i m2=3/2
czyli, że dla tych wartości parametru m wielomian jest równy zero, a jak obliczyć dla jakich
jego wartości reszta musi być ujemna?
5 cze 00:34
5 cze 00:35
janesmith1997: czyli wartość parametru dla której reszta jest ujemna to x(znak, ze nalezy do) −−> (1/2, 3/2) ?
5 cze 00:38