trygonometria (Znajdz dł. boków trójkata ABC...)
plokm: kombinuje ale mi nie wychodzi
Znajdz dł. boków trójkata ABC wiedządz że R=5/7 ,γ=120(stopni),α=30(stopni)
4 cze 18:41
PW: To ja tak całe życie, i ciągle nie starcza do pierwszego.
Zagadkowo sformułowałeś treść zadania, jeżeli jednak R oznacza promień okręgu opisanego na
trójkącie, to trzeba zastosować twierdzenie sinusów.
4 cze 18:45
plokm: no tak właśnie próbowałem i wychodzą mi 3 takie same boki chodź 1 kąt ma 120
4 cze 18:49
elf:

y = x
√3
| | 2x * 2x * 2x√3 | |
Pole trójkąta P = x√3 * x = |
| |
| | | |
oblicz x
4 cze 18:51
AS: Z tw.sinusów
| 2x | |
| = 2*R => x = R*sin(30o) |
| sin(30o) | |
4 cze 18:57
plokm: 1.skąd wiesz że bok to 2x
2.i boki są równe
4 cze 18:58
elf:
powiedzieli mi w drugiej klasie gimnazjum
4 cze 19:00
4 cze 19:04
Qmi:

A nie mozna od razu skorzystać z twierdzenia sinusów?
?
4 cze 19:12
plokm: tak właśnie zrobiłem ale mi wyszły 3 takie same boki
4 cze 19:16
Qmi:
| | √3 | |
sin 120o = (1*90o + 30o) = cos 30o = |
| |
| | 2 | |
tak mi wyszło
4 cze 19:31
plokm: nie możliwe żeby a,b było wieksze od c(też tak mi wyszło c)
a,b u mnie =10/49
4 cze 20:09
Qmi: | | 20 | |
a,b mi wyszło |
| , ale racja, przeciwprostokątna jest krótsza od przyprostokątnych. lipton |
| | 7 | |
Dziubson. Nie umiemy.
4 cze 20:14
Bogdan:
Jeśli trójkąt jest rozwartokątny, to środek okręgu opisanego leży poza trójkątem
4 cze 20:18
Qmi: Czyli twierdzenie sinusów tylko dla trójkątów ostrokątnych.
4 cze 20:24
Qmi: Zapewne elf zrobił dobrze i trzeba iść jego sposobem.
4 cze 20:24
Bogdan:
4 cze 20:24
Bogdan:
Twierdzenie sinusów jest dla wszystkich trójkątów
4 cze 20:25
Qmi: Pierwszy raz widzę coś takiego, w sumie łatwy sposób, ale co jeśli tam nie ma kąta 120o wtedy
już nie ma takiego rysunku, tak?
4 cze 20:41
plokm: z tego co napisał bogdan (i narysował) dobrze mi wyszło
4 cze 20:42
Qmi: Innego wyjścia nie było, ale tym sposobem tego nie robiliśmy
4 cze 20:51
Bogdan:
Wykorzystujemy w rozwiązaniu dane podane w zadaniu. Tu podany jest trójkąt równoramienny
rozwartokątny, którego kąt rozwarty ma miarę 120o − grzechem byłoby nie skorzystać z tych
danych i skojarzyć ten trójkąt z sześciokątem foremnym.
4 cze 20:55
plokm: tylko że qmi ja zrobiłem z tw. sin i mi dobrze wyszło
4 cze 20:58