niezależność zdarzeń
tyu:
o co chodzi w tym zadaniu.
"rzucamy dwiema kostkami do gry określmy zdarzenia A− na pierwszej kostce wypadła szóstka B− na
drugiej kostce wypadła jedynka. zbadaj niezależność i wykluczanie się zdarzeń A i B. Czy z
niezależności wynika ich wykluczanie się"
Tutaj jest rozwiązanie.
https://matematykaszkolna.pl/forum/34190.html
Ale nie wiem co mam liczyć? Jak wykazać tą niezależność.
zd. A i B są niezależne jezeli P(AnB) = P(A)*P(B)
zd. A i B wykluczają się , jeżeli nie mają cz. wspólnej
czy jeśli zdarzenia są niezależne, to mam obliczyć P(AnB) ?
| | 6 | | 6 | | 1 | |
zatem P(A)* P(B) = |
| * |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | | 12 | |
| | 1 | |
Ale jak |
| ma się do tego, że IAnBI= 1 |
| | 12 | |
Jest jakiś schemat rozwiązywania tych zadań? Bo obliczenia wydają się łatwe, ale nie wiem, co
mam liczyć.