prawdo
***PRAWDOPODOBIEŃSTWO***: rzucamy dwiema kostkami do gry określmy zdarzenia A− na pierwszej kostce wypadła szóstka B− na
drugiej kostce wypadła jedynka. zbadaj niezależność i wykluczanie się zdarzeń A i B. Czy z
niezależności wynika ich wykluczanie się?
proszę o matematyczne poparcie odpowiedzi.
14 sty 18:13
PRAWDOPODOBIEŃSTWO:
14 sty 18:27
mateusz: hmm rozpisz sobie to tak 1−1,1−2,1−3 i tak dalej do 6−6 i zaznacz zdarzenie a i b ,a i jeszcze
jedno suma wynosi 36
14 sty 18:40
Aramis:
zd. A i B są niezależne jezeli P(AnB) = P(A)*P(B)
zd. A i B wykluczają się , jeżeli nie mają cz. wspólnej
IΩI= 6*6= 36
zd.A={(6,1)(6,2) (6,3) (6,4) (6,5)(6,6)}
IAI = 6
zd, B= {(1,1) (1,2)(1,3)(1,4)(1,5)(1,6)}
IBI= 6
zd AnB= {(6,1)}
IAnBI= 1
teraz dokończ i sprawdź niezależność
14 sty 18:43